ΕνημέρωσηΟικονομία

Η συσπείρωση, οι παραιτήσεις και ο ανασχηματισμός, η ευχή του Παπανδρέου και το rebranding Τσίπρα, Τα Τέμπη και η λαϊκή ρήση για το «καράβι που αργεί», γιατί κλείνουν οι βιομηχανίες, ο δήθεν «ισχυρός πόλος» της Q&R και οι φορτιστές εν αναμονή

Συσπείρωση και αλλαγή ατζέντας

Μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας από 159 βουλευτές, η κυβέρνηση ενισχυμένη επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα. Σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει την αύξηση στον κατώτατο μισθό πιθανόν στα 830 ευρώ. Στην ρωγμή στην οποία ήλπιζε η αντιπολίτευση – για παράδειγμα από το σαμαρικό μπλοκ όπως έλεγαν βουλευτές – δεν υπήρξε. Ούτε υπήρχε η οποιαδήποτε ανησυχία στο Μαξίμου. Η πρόταση δυσπιστίας καθώς δεν συνεισέφερε κάποια καινούρια στοιχεία για την εθνική τραγωδία και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών ήταν στο ίδιο πνεύμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, συνέβαλε περισσότερο στο να συσπειρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που είχε συσσωρεύσει μια δυσαρέσκεια, παρά στο να κερδίσει τις εντυπώσεις η αντιπολίτευση. Χειροκροτήθηκε ενθέρμως ακόμη και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής του οποίου πολλοί βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν την κεφαλή του επί πίνακι.

Παραιτήσεις – βόμβα

Εστάλησαν, όμως, και μηνύματα. Η είδηση για τις αιφνίδιες παραιτήσεις του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Μπρατάκου, ήρθε στα δημοσιογραφικά e mail από το πρωθυπουργικό γραφείο την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθυνόταν προς την ολομέλεια της Βουλής για να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη πρωτοβουλία του οποίου ήταν η πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο λόγος ήταν «η κοινωνική συνάντηση (με επιχειρηματία) που έστειλε λάθος μήνυμα» όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Γίνονται αυτά!»

«Τι βόμβα ήταν αυτή;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από την στήλη. «Αυτά γίνονται στην πολιτική» απάντησε. Οι δυο πρώην υπουργοί ήταν εξ απορρήτων του πρωθυπουργού. Είχαν τα γραφεία τους στο Μαξίμου. Πάγωσαν όλοι, υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που μάθαιναν τις παραιτήσεις από τους δημοσιογράφους. Δεν το περίμεναν ειδικά γι αυτά τα δυο πρόσωπα που ήταν της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άμεση αντικατάστασή τους. Τα θέματα που χειρίζονταν θα τα τρέξει το υπάρχον επιτελείο, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης και πιο συχνά θα βρίσκεται στο Μαξίμου ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ανασχηματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εντοπίσει παθογένειες στην κυβέρνηση του. Καθυστερήσεις, προσωπικές καριέρες, επικοινωνιακά λάθη που στοίχησαν έχουν μπει στο στόχαστρο της πρωθυπουργικής αξιολόγησης.

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Τουλάχιστον 5-6 υπουργοί αναμένεται να δουν την έξοδο. Μέχρι τότε η στρατηγική είναι να σφίξουν τα λουριά. Περίπου σε 75 μέρες είναι οι ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της ΝΔ. Στις 5 Απριλίου αρχίζει στο Ζάππειο το συνέδριο της ΝΔ. Θα έχει επετειακό χαρακτήρα γιατί κλείνει 50 χρόνια ζωής όσα και η μεταπολίτευση. Ο στόχος είναι να στείλει μήνυμα ενότητας και να κηρύξει και επίσημα τον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών.

«Πρώτο βήμα»

Ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου πάντα ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. «Ας ελπίσουμε να είναι το πρώτο βήμα για έναν διάλογο και μια συνεννόηση των κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης για σημαντικά θέματα θεσμικής φύσεως και για ενίσχυση της δημοκρατίας» έλεγε σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, στη Βουλή, σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία υπέγραψαν τέσσερα κόμματα. Λείπει συχνά στο εξωτερικό διότι έχει εκλεγεί γενικός εισηγητής Δημοκρατίας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μια κρίσιμη θέση σε μια εποχή που οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν πολλές απειλές.

Η Μαργαρίτα

Η συζήτηση ήρθε και στην Μαργαρίτα Παπανδρέου. Είναι 100 χρόνων και κάτι. Ζει με τον πρώην πρωθυπουργό και την Ολλανδέζα σύντροφο του. Η προσφορά της στο ελληνικό γυναικείο κίνημα ήταν μεγάλη. Την δεκαετία του ´80 η Ελλάδα απέκτησε το πλέον σύγχρονο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με πολλές ευρωπαικές χώρες. Η Ενωση Γυναικών Ελλάδας είχε και μεγάλη εκλογική δύναμη. «Την μετρούσαν στο ΠΑΣΟΚ στις εκλογές» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ετών 36!

Τα 36 χρόνια του κλείνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Το πρωί ορκίζεται και μετά παίρνει πενθήμερη άδεια μέχρι το απολυτήριο. Ήρθε από τις ΗΠΑ ο σύζυγος του Τάιλερ Μάκμπεθ και θα παραβρεθεί με τους άλλους συγγενείς στην ορκομωσία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα. Το βράδυ ο Κασσελάκης θα κάνει πάρτι γενεθλίων στον Τράγο στου Ψυρρή και προσκάλεσε βουλευτές και στελέχη. Στη Βουλή συζητούσαν βουλευτές τι δώρο θα του πάρουν.

Rebranding για το …Ινστιτούτο!

Τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαβάζει ένα memo της Publicis Communications, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στον κόσμο, που έχει έδρα το Παρίσι, συνέλαβε επιβάτης που ήταν στην ίδια πτήση Παρίσι – Αθήνα (την φωτό δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα). Ο τίτλος του memo κέντρισε το ενδιαφέρον: «Rebranding – Alexis Tsipras», «Mars 2024». Ο πρώην πρωθυπουργός φορούσε τζιν και καθόταν στην οικονομική θέση μαζί με τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη που έχει και όλο τον συντονισμό του Ινστιτούτου που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Θα παραμείνει στο γραφειο του πρώην πρωθυπουργού έως το τέλος του 2024. Τρέφουν εκτίμηση στον πρόσωπο του τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεταπετρίτης όσο και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Οι μελέτες στρατηγικής αφορούν το Ινστιτούτο και όχι το ενδεχόμενο μιας επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού όπως ανέφεραν συνεργάτες του επιχειρώντας να βάλουν φρένο στα σενάρια που κυκλοφορούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έδειξαν και άλλες εταιρείες. Αυτή είναι η δουλειά τους. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμη με ποιαν θα συνεργαστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως rebranding θα κάνει!

Τα Τέμπη και η λαϊκή ρήση για το «καράβι που αργεί»!

Η στήλη είχε τονίσει από τις αρχές της εβδομάδας πως το κλίμα στην αγορά θολώνει, το κυβερνητικό αφήγημα ξεθωριάζει. Ήρθαν οι χθεσινές παραιτήσεις δύο υπουργών και στενότατων συνεργατών του πρωθυπουργού να επιβεβαιώσουν ότι και με την έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών ισχύει η λαϊκή ρήση πως το «καράβι που αργεί, σκ@τ@ είναι φορτωμένο»! Η ετήσια καθυστέρηση στον ορισμό επιτροπής διερεύνησης για το πολύνεκρο δυστύχημα (ορίστηκε πριν από λίγες ημέρες) όχι μόνο θεωρήθηκε από τους πολίτες προσβολή για τα θύματα και τις οικογένειες, αλλά επέτρεψε την κυκλοφορία πλήθους σεναρίων συνωμοσίας που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Κάπου στη διαδρομή χάθηκε η μπάλα με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά να προσπαθεί να προβλέψει τις αντοχές της κυβέρνησης υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Ποτέ δεν είναι αργά για επιστροφή πολλών υπουργών στην πραγματικότητα. Την είχαν ξεχάσει!

Γιατί κλείνουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα;

Το λουκέτο σε μονάδα συσκευασίας και χαρτοποιίας της Sonoco Alcore δεν είναι το πρώτο που ανακοινώνεται τον τελευταίο χρόνο. Τουλάχιστον πέντε βιομηχανικές μονάδες, όλες θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, κατέβασαν ρολά. Μήπως πρέπει να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με το φαινόμενο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πολλές φορές το κλείσιμο εργοστασίων είναι αναπόφευκτο λόγω εξαγοράς της μητρικής εταιρείας, λόγω ανατροπών στο παγκόσμιο δίκτυο ενός πολυεθνικού ομίλου, κ.α. Όμως σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα, οι διεθνείς όμιλοι επικαλέστηκαν το υψηλό κόστος λειτουργίας και τα ακριβά ενεργειακά τιμολόγια. Και όταν κλείνει μια βιομηχανία, χάνονται ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που διαθέτουν ισχυρό τομέα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με υψηλές αμοιβές, στην Ελλάδα η βιομηχανία προσφέρει τους υψηλότερους μισθούς σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ας το θυμόμαστε.

Τελικά δεν θα γίνει «ισχυρός πόλος» η Q&R;

Τώρα που η μετοχή της Q&R πιέζεται μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τα σενάρια που κυκλοφορούσαν σύμφωνα με τα οποία θα γίνει «ισχυρός πόλος στην πληροφορική»; Τόσες δεκαετίες, είχε τόσες ευκαιρίες αλλά οι αδελφοί Πασχαλάκη και οι κατά καιρούς συνεταίροι τους δεν πέτυχαν κάτι αξιόλογο. Θα τα κατάφερναν τώρα; Η στήλη προέβλεψε εδώ και ημέρες πως είναι κομματάκι δύσκολος αυτός ο στόχος. Και να που η μετοχή έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει μαζί με τη φημολογία πως μετά τον έναν εφοπλιστή που μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο θα μπουν και άλλοι. Γι’ αυτό προσοχή! Κάποιοι, που έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη 125% στο τρίμηνο και 57% στον τελευταίο μήνα, λογικό είναι να θέλουν να πωλήσουν μετοχές. Η κεφαλαιοποίηση που κινούνταν προς τα 39 εκατ. ευρώ, τώρα βρίσκεται πιο κοντά στα 36 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις απαιτούν μνήμη, χωρίς αυτήν κινδυνεύεις να βρεθείς οφσάιντ, μην το ξεχνάτε!

Ο πονοκέφαλος του Ανδρέα Σιάμιση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά για προσφυγή στη διεθνή διαιτησία ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες με την ρωσική Gazprom μάλλον δεν χαροποίησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Helleniq Energy Ανδρέα Σιάμισιη. Ο κ. Σιάμισιης προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να ξεκαθαρίσει την παρουσία του ομίλου στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όπου δραστηριοποιείται τόσο μέσω της Elpedison, όσο και μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας (της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο») που ελέγχει το 35%. Και η μία εταιρεία ανταγωνίζεται στην άλλη. Αλλά όσο αργούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τόσο θα καθυστερεί η πιθανή ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 65% της οποίας ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη και το παζάρι με την ιταλική Edison για τις νέες ισορροπίες στην Elpedison. Θα φύγουν οι Ιταλοί; Πόσα θέλουν για να πωλήσουν το 50% που κατέχουν;

Στον αέρα το «Φορτίζω Παντού»

Δεσμευτήκαμε μέσω της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης πως μέσα σε τρία χρόνια θα έχουμε εγκαταστήσει 4.500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρη τη χώρα! Και μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί λιγότερες από 500 αιτήσεις ενώ τα φιλόδοξα σχέδια των δήμων έχουν παγώσει και στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπο να τα αναστήσουν. Το μεγάλο πρόβλημα με τους δήμους, ειδικά τους μεγάλους, είναι πως οι περισσότερες θέσεις στάθμευσης είναι παράνομες! Συνεπώς δε μπορείς να εγκαταστήσεις φορτιστή σε μια παράνομη θέση στάθμευσης! Επίσης ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία πάρκων φόρτισης, δηλαδή μεγάλων χώρων που θα εγκατασταθούν πολλοί φορτιστές, οι δήμοι δεν είναι ζεστοί κυρίως επειδή δυσκολεύονται να βρουν τα οικόπεδα. Για να στηθεί ένα πάρκο φόρτισης απαιτούνται και σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Δύσκολα τα πράγματα.

To άρθρο Η συσπείρωση, οι παραιτήσεις και ο ανασχηματισμός, η ευχή του Παπανδρέου και το rebranding Τσίπρα, Τα Τέμπη και η λαϊκή ρήση για το «καράβι που αργεί», γιατί κλείνουν οι βιομηχανίες, ο δήθεν «ισχυρός πόλος» της Q&R και οι φορτιστές εν αναμονή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button