ΕνημέρωσηΟικονομία

Διστακτική η ΕΚΤ μετά την κατάρρευση της SVB

«Θάμπωσαν» οι προσδοκίες για τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, 16/3, αλλά και στις επόμενες συνεδριάσεις μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές χρήματος βλέπουν τώρα μόνο 50% πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια κατά  50 μονάδες βάσης την Πέμπτη από σχεδόν βεβαιότητα που είχαν προηγουμένως καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε προαναγγείλει μία τέτοια κίνηση μετά την προηγούμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την 1η Φεβρουαρίου λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

Η Bloomberg Economics, εξ άλλου, αναφέρει ότι η κατάρρευση της SVB μειώνει τις πιθανότητες να δεσμευθεί η ΕΚΤ την Πέμπτη για νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας υπενθυμίζει ότι «όταν τα επιτόκια αυξάνονται γρήγορα, τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bloomberg Economics για την Ευρώπη, Τζέιμι Ρας.

«Η αβεβαιότητα γύρω από την SVB θα κάνει λιγότερο ελκυστική την εκ των προτέρων δέσμευση για μία αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει να στείλει τώρα ένα συγκεκριμένο μήνυμα.

Αλλαγή σκηνικού και για τη Fed

Οι επενδυτές είχαν αμφισβητήσει αρχικά ότι η Fed θα συνέχιζε την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων της. Συγκεκριμένα, αμφιβάλλουν αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν οι προσδοκίες πριν την κατάρρευση της SVB.

Η Goldman Sachs προβλέπει, μάλιστα, ότι η Fed δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκια τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Επίσης, το 76% των traders θεωρούν ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια καθόλου την επόμενη εβδομάδα.

Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών

H EKT πάντως εξέπεμπε καθησυχαστικά μηνύματα. Πηγή της τραπεζικής εποπτείας δήλωσε στο Reuters ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους (hold to maturity), κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Επίσης, η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button