Διεθνή επικαιρότητα

Η μεγάλη χάρη που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ

Η δημόσια δήλωση προτίμησης από έναν παγκόσμιο ηγέτη σε έναν έναν πολιτικό του αντίπαλο, συνήθως γίνεται για καλό. Ωστόσο, για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έλαβε «έγκριση» από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, το πράγμα αλλάζει. Και ο κορυφαίος αντίπαλος του στην προεδρική κούρσα, το γνωρίζει καλά αυτό.

Χθες, Τετάρτη 14/02, ο Πούτιν δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι θα προτιμούσε μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν από μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πούτιν είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν «πιο έμπειρος» και «πιο προβλέψιμος».

Ο Τραμπ έσπευσε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου. «Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν μόλις μου έκανε ένα μεγάλο κομπλιμέντο, στην πραγματικότητα», είπε σε συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το ABC News. «Απλώς είπε ότι θα προτιμούσε τον Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο παρά τον Τραμπ», πρόσθεσε.

«Τώρα αυτό είναι ένα κομπλιμέντο. Πολλοί είπαν, ‘Ω, ρε, αυτό είναι πολύ κακό’. Όχι, όχι, αυτό είναι καλό και, φυσικά, θα το έλεγε», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος.

Ο Τραμπ είπε ότι ο Πούτιν δεν τον ήθελε πίσω στον Λευκό Οίκο επειδή θα αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

«Δεν με θέλει. Θέλει τον Μπάιντεν γιατί θα του δοθούν όλα όσα θέλει, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε ο Τραμπ στους παρευρισκόμενους.

«Ο μόνος πρόεδρος στα πέντε τελευταία χρόνια που δεν έχει δώσει τίποτα στη Ρωσία είναι ένας πρόεδρος γνωστός ως Ντόναλντ Τζέι Τραμπ», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Business Insider, υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία ο Τραμπ αποσιώπησε στην ομιλία του. Πρώτον, παρέλειψε να αναφέρει την έντονη αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ούτε ανέφερε πόσο κοντά είναι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο να εμποδίσουν την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητές της να νικήσει τη Ρωσία. Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ουκρανία έχει λάβει περισσότερα από 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Πούτιν έδωσαν στον Τραμπ μια ώθηση την οποία χρειαζόταν μετά από μια δύσκολη εβδομάδα για αυτόν.

Το φαβορί των Ρεπουμπλικάνων προσέφυγε τη Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει μια απόφαση που ελήφθη από εφετείο, το οποίο ουσιαστικά έκρινε ότι ο Τραμπ δεν είχε ασυλία στη δίωξη εναντίον του για κατηγορίες που σχετίζονται με προσπάθειες ανατροπής των εκλογών του 2020.

Αλλά και ο Μπάιντεν περνάει «δύσκολα», συνεχίζει το δημοσίευμα. Ο 81χρονος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με επικρίσεις για την ηλικία του, αφού η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ανέφερε ότι είχε προβλήματα μνήμης.

Η έκθεση, η οποία επικεντρώθηκε στον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Μπάιντεν, ανέφερε ότι ο πρόεδρος εμφανίζεται στις συνεντεύξεις που δίνει «ως συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button