Διεθνή επικαιρότητα

Ομαδικός τάφος με πάνω από 1.000 θύματα πανώλης ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Νυρεμβέργης

Πιθανώς τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο κέντρο της Νυρεμβέργης στη Γερμανία.

Περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων της πανώλης έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής σε ομαδικούς τάφους, ο οποίοι μπορεί να περιέχουν συνολικά σχεδόν 2.000 ανθρώπους. Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας πριν από την ανέγερση νέων συγκροτημάτων κατοικιών στην πόλη.

Η Μέλανι Λάνγκμπαϊν, από το τμήμα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, δήλωσε στο CNNi ότι εντοπίστηκαν οκτώ «λάκκοι πανώλης», καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες πτώματα.

Ένας από τους οκτώ «λάκκους πανώλης» που ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της Νυρεμβέργης

In Terra Veritas

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε κανονικό νεκροταφείο, αν και υπήρχαν νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη. Εδώ έχουμε έναν μεγάλο αριθμό νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής», είπε η Λάνγκμπαϊν.

Η Νυρεμβέργη υπέστη επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, γεγονός που δυσκολεύει την ακριβή χρονολόγηση των λειψάνων.

Οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν έναν ομαδικό τάφο μεταξύ των τελών του 15ου αιώνα και των αρχών του 17ου, και βρήκαν στο σημείο θραύσματα κεραμικών και νομίσματα που χρονολογούνται στο τέλος αυτού του χρονικού εύρους.

Η επιδημία πανώλης του 1632-33

Ανακάλυψαν επίσης ένα σημείωμα του 1634 που περιγράφει λεπτομερώς μια επιδημία πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633, το οποίο αναφέρει ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο St. Sebastian Spital, το σημείο της τρέχουσας ανασκαφής. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα λειψάνων χρονολογείται πιθανότατα από την επιδημία του 1632-1633.

GRAVE3.jpg

Η Νυρεμβέργη υπέστη επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, γεγονός που δυσκολεύει την ακριβή χρονολόγηση των λειψάνων

In Terra Veritas

Ο Τζούλιαν Ντέκερ, του οποίου η εταιρεία In Terra Veritas διεξάγει την ανασκαφή, δήλωσε στο CNNi ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη. «Δεν υπήρχαν ενδείξεις για ταφές σε αυτό το πεδίο», είπε. «Προσωπικά αναμένω ότι ο τελικός αριθμός των πτωμάτων θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος στην Ευρώπη».

Η Λάνγκμπαϊν δήλωσε ότι η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από εκείνες που προηγήθηκαν λόγω των επιπτώσεων του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648). «Η Νυρεμβέργη ήταν περικυκλωμένη από διάφορα στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε αρκετά άσχημες συνθήκες», είπε.

GRAVE4.jpg

Η παλαιότερη ομάδα λειψάνων χρονολογείται πιθανότατα από την επιδημία πανώλης του 1632-1633

In Terra Veritas

Θα ακολουθήσουν εργασίες για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, καθώς και ο καθαρισμός και η ανάλυση των οστών. «Σχεδιάζουμε επίσης μια έκθεση, αλλά αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε το φθινόπωρο του 2025 είναι το νωρίτερο που θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Langbein.

Με πληροφορίες από: Mass grave with 1,000 skeletons found in Germany by Jack Guy, CNN

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button