Ομορφιά

Νηστεία και παιδί: Οι σωστοί συνδυασμοί για να μην κινδυνεύσει η υγεία του

Ξεκίνησε η Σαρακοστή και δεν είναι λίγοι οι γονείς που βάζουν και τα παιδιά τους να νηστέψουν. Παρόλα αυτά, ειδικά στην παιδική διατροφή πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυτοί είναι οι σωστοί συνδυασμοί για να νηστέψουν τα παιδιά χωρίς να κινδυνεύσουν.

Παλιότερα η νηστεία αφορούσε μόνο τους μεγάλους. Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τα παιδιά είναι αθώα και δεν μπορούν να αμαρτήσουν. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει παρατηρηθεί πως μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, βάζουν και τα παιδιά στην διαδικασία της νηστείας

Όμως η παιδική διατροφή θέλει πολλή προσοχή, διότι κάθε βιταμίνη, κάθε ιχνοστοιχείο, κάθε θρεπτικό συστατικό χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Πρωτεΐνη

Την πρωτεΐνη όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου μπορούμε να την βρούμε στο κρέας. Όμως την περίοδο της νηστείας υπάρχει σε όσπρια. Όμως αν τα παιδιά δεν τρώνε όσπρια ή τα αποφεύγουν, κινδυνεύουν από έλλειψη πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και η απώλειά της δημιουργεί μυϊκή ατονία και αδυναμία. Τα ένζυμα και οι ορμόνες στο σώμα μας όπως είναι η ινσουλίνη, αλλά και η άμυνα του οργανισμού αποτελούνται από αμινοξέα που είναι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών.

Τέλος, ακόμη και τα νύχια ή το δέρμα αποτελούνται από αμινοξέα. Δυστυχώς, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ένας οργανισμός.

Σωστοί συνδυασμοί: όσπρια με άλλα αμυλούχα τρόφιμα π.χ. λουβί με ψωμί, μπιζέλι με πατάτες, φακή με ρύζι και ψωμί.

Συχνότητα: τα όσπρια πρέπει να υπάρχουν σχεδόν καθημερινά (περίπου 4 φορές την εβδομάδα) στο διαιτολόγιο κατά τη νηστεία.

Άλλες πηγές πρωτεΐνης στη νηστεία: Αν κάποια μέρα δεν φάμε όσπρια ή θαλασσινά (χταπόδι, καλαμάρι), τότε είναι απαραίτητο να φάμε ξηρούς καρπούς (περίπου 30 αμύγδαλα ή 15 καρύδια: σε σαλάτες, στο ρύζι ή σαν σνακ) ή προϊόντα σόγιας (π.χ. κιμά από σόγια).

Σίδηρος

Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό και γι’ αυτό αν τα παιδιά μας νηστεύουν ή ακόμη κι εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μην ξεχνάτε ότι ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει χλομάδα, αίσθημα έντονης κόπωσης, ατονία, δυσκολία στην συγκέντρωση και στην μάθηση, αλλά και προβλήματα μνήμης.

Η βιταμίνη C που βρίσκεται στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια, στις φράουλες ή σε συμπληρώματα διατροφής, όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα με φυτικές πηγές σιδήρου, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο πιο εύκολα.

Επίσης το τσάι ή τα γαλακτοκομικά, εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου και πρέπει να αποφεύγεται να τρώει το παιδί γιαούρτι μαζί με φακές, ή σπανακόρυζο ή άλλα πράσινα λαχανικά.

Ασβέστιο

Φυσικά ο οργανισμός του παιδιού και των μεγάλων χρειάζεται καθημερινά ασβέστιο για να διατηρεί οστά και δόντια σε καλή κατάσταση. Το ασβέστιο το βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά όμως κατά την περίοδο της νηστείας, δεν είναι λίγοι εκείνοι, που νηστεύουν και από τα γαλακτοκομικά.

Τόσο μικρά παιδιά λοιπόν όσο και άνθρωποι που βρίσκονται σε κρίσιμες ηλικίες για οστεοπόρωση, καλό θα είναι να μην στερηθούν τα γαλακτοκομικά, αφού η υγεία είναι πάνω από όλα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button