Διεθνή επικαιρότητα

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Ισραήλ στο Ιράν: «Θα τους κάνουμε να πληρώσουν την κατάλληλη στιγμή»

Ειλημμένη είναι η απόφαση για απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, το μόνο που πρέπει να απαντηθεί είναι πότε θα γίνει αυτό.    

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ: «Θα απαντήσουμε στο Ιράν την κατάλληλη ημερομηνία και χρονική στιγμή για εμάς», είπε προσερχόμενος στο συμβούλιο πολέμου το οποίο συνεδριάζει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη «στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία» που του επέτρεψε να αντέξει τη χθεσινή ιρανική επίθεση.

«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν – θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν, με τον τρόπο και τη στιγμή που μας βολεύει. Και το πιο σημαντικό – μπροστά στην επιθυμία των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» προσθέτει ο Γκαντζ, δείχνοντας προφανώς ότι δεν υποστηρίζει άμεσα αντίποινα κατά του ίδιου του Ιράν.

«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τα καθήκοντά μας – κυρίως την επιστροφή των ομήρων και την εξάλειψη της απειλής κατά των κατοίκων του βορρά και του νότου. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί – θα νικήσουμε».

Σε ρόλο πυροσβέστη ο Μπάιντεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως αποκάλυψαν οι New York Times,ήθελε να υπάρξει άμεση απάντηση ύστερα από την επίθεση του Ιράν με περίπου 300 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ της εξαπόλυσης απαντητικής επίθεσης, αλλά η έλλειψη σοβαρών ζημιών που προκάλεσε το Ιράν, σε συνδυασμό με τη συνομιλία του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, οδήγησαν στην αναβολή της.

Οι αμερικανικές πιέσεις ώστε να μην υπάρξει απάντηση είναι μεγάλες καθώς το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μπάιντεν είναι να συρθεί σε ένα πόλεμο σε μία προεκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, δίνοντας στον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ το επιχείρημα ότι επί των ημερών του οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε δύο πολέμους.

To επιχείρημα των Αμερικανών είναι ότι οι Ισραηλινοί κατάφεραν να αναχαιτίσουν το 99% των επιθέσεων και αυτό είναι μια επιτυχία.

Το χρονικό της έντασης

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά 7 άτομα του Στρατού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, 2 εκ των οποίων είχαν το βαθμό του στρατηγού.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο σήμαινε επίθεση στο έδαφός του και ότι θα προβεί σε αντίποινα. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Το Ιράν εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν ορισμένοι στρατιωτικοί στόχοι, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες επιθέσεις αποτράπηκαν από τα συστήματα αεράμυνας, αλλά ένας πύραυλος έπληξε μια στρατιωτική βάση στα νότια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button