Διεθνή επικαιρότητα

Politico – Απάτη 600 εκατ. ευρώ: Τα ξόδεψαν σε πολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα κοσμήματα

Πάνω από 20 υπόπτους συνέλαβαν οι αρχές στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο έρευνας για απάτη-μαμούθ που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αναφέρει σε άρθρο του το Politico

Eιδικότερα, η ιταλική αστυνομία ανακάλυψε απάτη ύψους 600 εκατ. ευρώ, με «εταιρείες φαντάσματα» οι οποίες είχαν ζητήσει και λάβει πόρους από τα κονδύλια του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην επιχείρηση, κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ (EPPO), έλαβαν μέρος 150 αξιωματικοί από μονάδες της αστυνομίας και της οικονομικής αστυνομίας. Οκτώ από τους υπόπτους συνελήφθησαν, ενώ άλλοι 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κρυπτονομίσματα, διαμερίσματα και βίλες μέχρι πανάκριβα ρολόγια

Από κρυπτονομίσματα, διαμερίσματα και βίλες μέχρι… πανάκριβα ρολόγια, χρυσό και κοσμήματα, δέσμευσε η εισαγγελία της Ρώμης που πραγματοποίησε τις έρευνες σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία της Βενετίας, με αστυνομικές δυνάμεις της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας και τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, όλη αυτή απάτη οφείλεται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, που είχε καταφέρει να καταστρατηγήσει τους κανόνες της ιταλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε μέλη του να μπορούν να ζητούν χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απάτη στήθηκε από «επαγγελματίες» στην υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το Δημόσιο

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, η απάτη στήθηκε από «επαγγελματίες» στην υποβολή αιτήσεων για χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Με τις ενέργειές τους εξασφάλισαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Με μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης τα πλαστά έγγραφα

Η σπείρα χρησιμοποιούσε προηγμένες τεχνολογίες, απλώνοντας τα «πλοκάμια» της σε πολλές χώρες, ενώ έκαναν χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή πλαστών εγγράφων.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία βρίσκεται υπό επιτήρηση από τους εισαγγελείς για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, με 179 ανοιχτές έρευνες για τη χρήση μετρητών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button