ΕνημέρωσηΟικονομία

Εθνική Τράπεζα: Μοναδική ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης -Το 66% των ΜμΕ θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις

Με την τρίτη δόση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει εκταμιευθεί και τη συνολική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα να ανέρχεται πλέον στα 14,7 δις  ευρώ (8% του ΑΕΠ), κρίσιμο ζητούμενο παραμένει η παρακολούθηση της αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα (Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης) σε μελέτη της για την επενδυτική συμπεριφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η διάθεσή τους για επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ισχυρή (66% των ΜμΕ προωθούν επενδυτικά σχέδια έναντι ποσοστού 60% το προηγούμενο εξάμηνο), ενώ το ενδιαφέρον για το Ταμείο είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που αποτυπώνεται στις αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές ΜμΕ να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με την υψηλή αναπτυξιακή δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου να επιβεβαιώνεται από τα 3/4 των χρηστών, που δηλώνουν ότι δεν θα προχωρούσαν σε επένδυση χωρίς αυτό. Ένα επιπλέον ποσοστό 12% των ΜμΕ θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς το χρόνο ή το ύψος της επένδυσης.

Μέχρι στιγμής, όπως διαπιστώνει η ΕΤΕ, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει σταθερά στο 1/4 του τομέα των ΜμΕ. Εξετάζοντας την εκδήλωση ενεργού ενδιαφέροντος για το Ταμείο, η ΕΤΕ διαπιστώνει ότι το 1/3 των ενδιαφερόμενων έχει καταθέσει (ή προτίθεται άμεσα να καταθέσει) αίτηση ένταξης. Συνεπώς, η ενθάρρυνση των διστακτικών ΜμΕ να μετουσιώσουν την πρόθεσή τους σε επενδυτικά σχέδια (14% του συνόλου) έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιάσει την κινητικότητα που μέχρι τώρα αποτυπώνεται στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου).

Ακόμα μια ευκαιρία για αύξηση συμμετοχής στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης εντοπίζεται στο κομμάτι των ΜμΕ που, ενώ σχεδιάζει επενδύσεις, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Ταμείο. Συγκεκριμένα, μόλις το 40% αυτών δηλώνει ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος για το Ταμείο είναι συνειδητή επιλογή. Από τους υπόλοιπους, η συντριπτική πλειοψηφία (43% αυτών ή 18% του συνόλου ΜμΕ) δηλώνει ότι δεν το έχει αξιολογήσει ως δυνητική επιλογή χρηματοδότησης – αποκαλύπτοντας έτσι ένα έλλειμμα γνώσης (και ενδεχομένως και διάθεσης) για διερεύνηση αναπτυξιακών επιλογών.

Επομένως, όπως τονίζει η ΕΤΕ, η απελευθέρωση της δυναμικής που παρουσιάζει το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί εντατικοποίηση της  προσπάθειας για υποστήριξη και εκπαίδευση των ΜμΕ σε ζητήματα χρηματοοικονομικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

To άρθρο Εθνική Τράπεζα: Μοναδική ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης -Το 66% των ΜμΕ θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button