Διεθνή επικαιρότητα

Συρίγος: «Ο λόγος που έχασε ο Ερντογάν είναι η ακρίβεια – Θα στραφεί στα εθνικιστικά κόμματα»

Τεράστια νίκη για την αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, η οποία κατάφερε να κερδίσει τις τρεις μεγάλες πόλεις Κωσνταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Αντιθέτως, το αποτέλεσμα συνιστά βαριά ήττα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απέτυχε να κερδίσει το προσωπικό του στοίχημα, αυτό της ανάκτησης της Κωνσταντινούπολης.

Ανατροπή

Μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επικρατεί σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες είναι μητροπολιτικοί δήμοι, ενώ το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν επικράτησε σε 12 μητροπολιτικούς δήμους και 12 επαρχίες, έχοντας υποστεί πλήγμα και στους επαρχιακούς δήμους καθώς από τους 45 που κατείχε, περιορίστηκε σε μόλις 24 τώρα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι η πλήρης αντιστροφή της περυσινής εικόνας των βουλευτικών εκλογών, με το AKP να χάνει την πρωτοκαθεδρεία σε επίπεδο επικράτειας και το CHP να είναι πλέον πρώτο.

«Η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος φαίνεται να διαψεύδει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια» ως τις επόμενες εκλογές, «τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Επόμενη ημέρα

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θα αναζητήσει να καλύψει το «κενό» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και πολιτικού εταίρου του κάνει ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Στιγμιότυπο από την τέταρτη ημέρα εργασιών του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Σάββατο 29 Απριλίου 2023.

Eurokinissi / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Συρίγος μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι καθώς το κόμμα του Μπαχτσελί έχει πέσει στην πέμπτη θέση, ο Ερντογάν θα στραφεί στα άλλα εθνικιστικά κόμματα, εντείνοντας και την εθνικιστική ρητορική του. Στο ερώτημα αν αυτό θα σημάνει παράλληλα προκλήσεις από τη γείτονα χώρα στο Αιγαίο, ο καθηγητής λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανό.

«Ο λόγος που ο Ερντογάν έχασε, είναι προφανώς η ακρίβεια. Τα ζητήματα που άπτονται της οικονομίας είναι εκείνα που τον πιέζουν εσωτερικά και αυτά καλείται να αντιμετωπίσει», μας λέει ο Άγγελος Συρίγος. Και πράγματι. Ο Ερντογάν, στον λόγο που εκφώνησε από την Άγκυρα είπε: «[…] Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα επείγοντα προβλήματα της χώρας μας, ιδίως στην ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης περιοχής και στην εξάλειψη των οικονομικών μας προβλημάτων».

Στόχος οι προεδρικές εκλογές

Η διπλή νίκη του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε μια σημαντική επικράτηση επί του Μουράτ Κουρούμ, του εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν, τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη διεκδίκηση της προεδρείας.

«Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τις χθεσινές εκλογές είναι η επικράτηση του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιμάμογλου θα είναι το αντίπαλον δέος απέναντι στον εκπρόσωπο του AKP – γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι ο Ερντογάν – στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», τονίζει ο κ. Συρίγος που εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μία «στροφή» της τουρκικής κοινωνίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button