ΕνημέρωσηΟικονομία

Το μυστήριο με τον Αλέξη Τσίπρα, το κοινοβουλευτικό φιάσκο για μια εθνική τραγωδία, Η United, η Nova και αυτοί που αγοράζουν ευρωπαϊκά telecoms, τα ετήσια αποτελέσματα ΟΤΕ με Μιχάλη Τσαμάζ και μια «τελική ευθεία» που αργεί!

Τσίπρας όπως Καραμανλής;

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά την παραίτηση του από την ηγεσία της ΝΔ επέλεξε την σιωπή. Έδινε το «παρών» στα συνέδρια της, αλλά περιοριζόταν σε μια δήλωση, την ώρα της άφιξης. Συνήθως του ζητούσαν από το κόμμα να στείλει μήνυμα ενότητας και ανταποκρινόταν όχι με ιδιαίτερη προθυμία, κάποιες φορές. Δεν ήταν και στα καλύτερα της η ΝΔ μετά την συντριπτική ήττα με διαφορά 10 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα ξεχώριζε τον Κώστα Καραμανλή από την ΝΔ του Σαμαρά ή του Μητσοτάκη. Λέτε να πάει στο συνέδριο και να κάνει ότι και ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ; Να αποφύγει τις μυλόπετρες της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ραντεβού με τις κάμερες για μια σύντομη δήλωση την ώρα που θα μπαίνει στο συνέδριο σήμερα το βράδυ;

Σπάνε τα τηλέφωνα

Αφόρητες πιέσεις δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός να παρέμβει. Του ζητούν να βάλει φρένο στην περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το κόμμα με την αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και τα περισσότερα στελέχη που έφτασε σχεδόν στα άκρα, τα τελευταία 24ωρα. Σπάνε τα τηλέφωνα στο Σούνιο. Τις τελευταίες ημέρες έχει μειώσει στο ελάχιστο τα ραντεβού του στο πολιτικό του γραφείο στις στήλες του Ολυμπίου Διός. Το όνομα του συζητιέται παντού. Πότε θα μιλήσει ο Τσίπρας; Θα επιστρέψει ο Τσίπρας; Θα κάνει δικό του κόμμα; Θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλυθεί; Χθες η Κουμουνδούρου παρέπεμπε στην δήλωση που είχαν κάνει συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού όταν προέκυψε θέμα με την εκδήλωση Τεμπονέρα. Ξεκαθάριζαν ότι η μόνη εκδήλωση όπου θα πήγαινε ο Αλέξης Τσίπρας το επόμενο διάστημα θα ήταν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθυντής του γραφείου του Μιχάλης Καλογήρου σε όσους τον ρωτούσαν χθες τι θα κάνει τελικά, ο πρώην πρωθυπουργός, απαντούσε ότι δεν γνωρίζει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εάν δεν πάει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας -κάποιοι δεν το αποκλείουν- θα γίνει χαμός. Θα ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία στον πρόεδρο και στα στελέχη. Αλλά οι σύνεδροι δεν φταίνε σε τίποτα που ζουν την διάλυση του κόμματος που πίστευαν. Εφόσον εμφανιστεί και μιλήσει όλοι θα επιχειρήσουν να τον ερμηνεύσουν. Η αρχική του ομιλία που σκόπευε να κάνει ήταν για την Άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Είναι μείζον θέμα. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ όμως, στην πρώτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού μετά την αποχώρηση του από την ηγεσία και ενώ το σπίτι του, ο ΣΥΡΙΖΑ, καίγεται, άλλα περιμένει να ακούσει. Υπομονή λίγες ώρες.

«Θα είμαι υποψήφιος»

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αποφασισμένος όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας να ξανά είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Δεν πήρε την λευκή επιταγή που ζήτησε μέχρι τις εθνικές εκλογές από την Πολιτική Γραμματεία. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι το ορόσημο. Θα αντέξει μέχρι τότε αυτή η τόσο εύθραυστη ανακωχή που συμφωνήθηκε; Ο Στέφανος δεν πτοείται, λένε υποστηρικτές του. Θεωρεί ότι έχει μαζί του τη βάση του κόμματος κι ας μην τον αποδέχονται τα παλιά στελέχη. Το ερώτημα είναι που βρίσκεται αυτή η βάση, γιατί στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τυχαία συνάντηση

Την ώρα που έφευγε από την αίθουσα VIP του αεροδρομίου για την πτήση της, η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συνοδευόμενη από τον α ´ αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσο Χατζηβασιλείου, έπεσε πάνω στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον σύζυγο του Τάιλερ που προσγειώθηκαν από το Λονδίνο. «Κρίμα που δεν ήσασταν στη Βουλή να με ακούσετε» του είπε εννοώντας τα όσα είπε για τις ευρωεκλογές. «Μα δεν είμαι βουλευτής» απάντησε ο Κασσελάκης, αιφνιδιάζοντας ελαφρώς την Μέτσολα. Τα είπαν για 2-3 λεπτά. Ο Τάιλερ Μάκμπεθ έμεινε πίσω διακριτικά.

Ξανά πρόεδρος

Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είχε ιδιωτικό πρόγραμμα στην Αθήνα μόνο για δύο ώρες, μέσα στο ασφυκτικό της πρόγραμμα. Το μοιράστηκε με τον Τάσο Χατζηβασιλείου. Έφαγαν στο εστιατόριο του Βυζαντινού Μουσείου. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι πρόεδρος και του ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει από τις κάλπες , τουλάχιστον για τα πρώτα δυόμισι χρόνια. Η Ελλάδα στηρίζει την υποψηφιότητα της. Ταξιδεύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να περάσει το μήνυμα υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές.

Ευρω-δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που γίνονται για τις ευρωεκλογές, πρώτο κόμμα φαίνεται ότι θα είναι και πάλι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει και η ΝΔ, δεύτερο οι Σοσιαλιστές, τρίτο το κόμμα που είναι γνωστό ως πρωτοβουλία του Μακρόν και μετά ακολουθούν οι Συντηρητικοί που είναι κοντά με τους Φιλελεύθερους κλπ.

Χωρίς πόρισμα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να κληθεί ένας σημαντικός αριθμός μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, (Τριαντόπουλος, Τσαλίδης, Γενιδούνιας κα), και την αποχώρηση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, Νέας Αριστεράς και
Σπαρτιατών, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και έρχονται τα πορίσματα. Όχι ένα, όλων των κομμάτων μαζί, όπως θα έπρεπε, αλλά 3-4 . Τα κόμματα που αποχώρησαν δεν θα κάνουν πόρισμα. Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ το προανήγγειλε εμμέσως η Μιλένα Αποστολάκη. «Χωρίς την κλήτευση των μαρτύρων δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και η έκδοση πορίσματος» είχε αναφέρει. Το ίδιο θα κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα γράψει το δικό της πόρισμα, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη τα δικά τους κλπ. Άλλο ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο για μια εθνική τραγωδία. Τι παθογένεια κι αυτή, η Βουλή ποτέ να μην μπορεί, όποια σύνθεση κι αν έχει, να καταλήξει σε ένα πόρισμα.

Κουίζ

Ποια βουλευτής εμφανίζεται με λευκή μερσεντές στις λαϊκές; Εκλέγεται στη βόρεια Ελλάδα.

Το ποσοστό της Πειραιώς που θα πωλήσει το ΤΧΣ

Βέβαιοι ήταν χθες ορισμένοι αναλυτές, αφού υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πωλήσει το σύνολο (27%) της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι πρόσφατα ακούγαμε πως μπορεί το ΤΧΣ να διατηρήσει ένα 10% ώστε το δημόσιο να συνεχίσει να ασκεί (με τα δικαιώματα του 10%) κάποιον έλεγχο στην τράπεζα. Τώρα μαθαίνουμε πως το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οδηγεί στην απόφαση να πωληθεί ολόκληρο το ποσοστό του ΤΧΣ. Προς το παρόν πρόκειται για πληροφορίες καθώς οι ανακοινώσεις φαίνεται πως θα γίνουν την 1η Μαρτίου με στόχο να ξεκινήσει το placement στις 4 Μαρτίου.

Η United, η Nova και αυτοί που αγοράζουν ευρωπαϊκά telecoms

Η απόφαση της επενδυτικής εταιρείας BC Partners να πωλήσει την United Group, που ελέγχει τη Nova στην Ελλάδα, έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, που είναι στα μαχαίρια με τον συνεταίρο του στην United, τον Σέρβο δισεκατομμυριούχο Ντράγκαν Τσόλακ, θεωρεί πως τώρα είναι ευκαιρία για πώληση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Τώρα που έχουν βγει στη γύρα για επενδύσεις στην Ευρώπη οι Σαουδάραβες της Saudi Telecom Company (STC), η Iliad Group του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Ξαβιέ Νιέλ, αλλά και η γνωστή μας από τη συμμετοχή στον ΔΕΔΔΗΕ Macquarie Group. Οι Σαουδάραβες μαζί με την Iliad φέρονται ως πιθανότεροι διεκδικητές της πορτογαλικής θυγατρικής του ομίλου Altice. Η Altice πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να μειώσει τα χρέη και στον πρώτο γύρο διεκδίκησης της θυγατρικής στην Πορτογαλία ήταν και η CVC που αποχώρησε. Η CVC εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τη Nova στην Ελλάδα (η ΔΕΗ προχώρησε χθες, 21/2 σε διάψευση) στην περίπτωση που ο Σταθόπουλος πωλήσει κομματάκι – κομματάκι την United Group. Η Macquarie αναφέρεται ως υποψήφια για μια άλλη θυγατρική της Altice, την XpFibre που λειτουργεί δίκτυο οπτικών ινών στη Γαλλία. Η STC έχει ήδη αγοράσει γύρω στο 5% των μετοχών του ισπανικού ομίλου Telefonica και έχει επιθετικές διαθέσεις.

Τα ετήσια αποτελέσματα του ΟΤΕ και ο Μιχ. Τσαμάζ

Σήμερα πρωί – πρωί ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα ετήσια αποτελέσματα του 2023, σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις υπό τη διοίκηση του Μιχάλη Τσαμάζ. Οι αναλυτές δεν περιμένουν εκπλήξεις και εκτιμούν πως τα έσοδα του ομίλου έφτασαν τα 3,43 δισ. ευρώ, λίγο χαμηλότερα από το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν στην περιοχή των 526 εκατ. ευρώ αρκετά υψηλότερα (37%) από το 2022. Μην ξεχνάμε πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος ΟΤΕ έλυσε διάφορες εκκρεμότητες με τις δραστηριότητες στη Ρουμανία με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που δεν είχε το 2023. Ενδιαφέρον θα έχει όσα θα πει ο Μιχάλης Τσαμάζ στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις πέντε το απόγευμα σήμερα. Δεν γνωρίζουμε αν θα τον ρωτήσει κάποιος αναλυτής για την επόμενη δουλειά του!

Η αναστάτωση στην αγορά πληροφορικής

Πολύ μεγάλη συζήτηση υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην αγορά πληροφορικής αφού ένας παλαιός διαγωνισμός (πενταετίας!) που σέρνεται μέχρι σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο ελέγχου. Πρόκειται για διαγωνισμό εξοπλισμού στον οποίο οι προσφορές υποβλήθηκαν εδώ και κάτι χρόνια και οι ανάδοχοι καλούνται τώρα να προμηθεύσουν το δημόσιο με σημερινές, σε κάποια σημεία ακριβότερες, τιμές. Σε μια δραστηριότητα χαμηλών περιθωρίων. Επί προηγούμενης ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο επίκεντρο ελέγχων και εκθέσεων είχαν βρεθεί άλλοι κλάδοι, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η σειρά των υπηρεσιών και προϊόντων πληροφορικής, ενός τομέα που δεν φημίζεται για την κερδοφορία του.

ΑΔΜΗΕ: Αργεί η «τελική ευθεία» για την πώληση του 20% της Αριάδνης

Εδώ και πολλούς μήνες, κάθε τέσσερις εβδομάδες μαθαίνουμε πως «είναι στην τελική ευθεία η διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Η τελευταία φορά που η πώληση του 20% βρέθηκε «στην τελική ευθεία» ήταν η προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα πότε θα υποβληθούν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους τέσσερις υποψηφίους που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο, μετά από έγκριση και της ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ). Υποψήφιοι για το 20% της Αριάδνη είναι ο ιταλικός αντίστοιχος Διαχειριστής TERNA SpA, η σύμπραξη Macquarie Super Core Infrastructure Fund με τη Phaethon Holdings, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κινεζική StateGrid που ελέγχει σήμερα το 24% του ΑΔΜΗΕ. Ο μέτοχος του 20% απλά θα λαμβάνει τα μερίσματα αφού θα έχει παθητικό ρόλο και δεν θα εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Αριάδνη, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

To άρθρο Το μυστήριο με τον Αλέξη Τσίπρα, το κοινοβουλευτικό φιάσκο για μια εθνική τραγωδία, Η United, η Nova και αυτοί που αγοράζουν ευρωπαϊκά telecoms, τα ετήσια αποτελέσματα ΟΤΕ με Μιχάλη Τσαμάζ και μια «τελική ευθεία» που αργεί! δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button