ΕνημέρωσηΟικονομία

Επιφυλακτικός για την πρόταση Σνάμπελ περί μεγαλύτερης διαφάνειας στις προβλέψεις επιτοκίων

Με επιφύλαξη απάντησε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόταση της συναδέλφου του στην ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, για μεγαλύτερη διαφάνεια στις προβλέψεις των επιτοκίων.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος πρότεινε οι κεντρικοί τραπεζίτες να δημοσιοποιούν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι στο παρελθόν πώς πιστεύουν ότι θα εξελιχθούν τα βασικά επιτόκια, με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα να απαντά μέσω της Handelsblatt πως «είναι βασικά ανοιχτός να συζητήσει την πρόταση της κ. Σνάμπελ», χαρακτηρίζοντας χρήσιμη την την συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πιθανών εναλλακτικών λύσεων στην επικοινωνία της πολιτικής επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ωστόσο, επεσήμανε πως έχει και ο ίδιος κάποιες επιφυλάξεις καθώς είναι ήδη αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί ο πληθωρισμός. Για τον λόγο αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας διερωτάται «γιατί θα πρέπει να είναι ευκολότερη η πρόβλεψη των βασικών επιτοκίων;» και «γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα στοιχείο αβεβαιότητας στις αποφάσεις μας;».

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι προβλέψεις για τα επιτόκια θα μπορούσαν να «εισάγουν ένα εθνικό στοιχείο στην ερμηνεία των αποφάσεων της νομισματικής μας πολιτικής ακόμη και αν δημοσιεύονταν ανώνυμα. Προειδοποίησε επίσης ότι αντί για περισσότερη σαφήνεια, οι προβλέψεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετη σύγχυση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button