ΑθλητισμόςΕνημέρωση

Γαλλία: Η Ρωσία οργάνωσε την επιχείρηση με τα αστέρια του Δαβίδ σε κτήρια του Παρισιού

Τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτήρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Δεκάδες χαραγμένα μπλε Αστέρια του Δαβίδ εντοπίστηκαν στις προσόψεις κτηρίων στο Παρίσι και στα προάστια. Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, ταυτοποιήθηκε. Τον Νοέμβριο, η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη «ρωσική ψηφιακή ανάμειξη» στην υπόθεση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Νοέμβριο του 2023 τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα έρευνες των αστυνομικών Αρχών, εκτιμούσαν ότι πρόκειται για έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εισαγγελία του Παρισιού είχε διατάξει έρευνα, καθώς σε πολλά κτήρια του Παρισιού άγνωστοι ζωγράφισαν το σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας και του κράτους του Ισραήλ.

Τα περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ σχεδιάστηκαν με μπλε μπογιά σε πολλές προσόψεις κτηρίων του 14ου διαμερίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο πυροδότησε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους της πολιτικής σκηνής να κάνουν συγκρίσεις με τα γκράφιτι της ναζιστικής εποχής κατά των Εβραίων. Ωστόσο, το μήνυμα πίσω από τα γκράφιτι δεν μπορούσε να εξηγηθεί με σαφήνεια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button