LifeStyle

«Βροχές καλοσύνης» χαρακτηρίζει το Ντουμπάι τις σφοδρές βροχοπτώσεις και παραδέχεται ότι προηγήθηκε σπορά νεφών

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Οι εικόνες του πλημμυρισμένου Ντουμπάι, με τα πανάκριβα αυτοκίνητα να πλέουν σαν γόνδολες στη Βενετία μπορεί να έχουν προκαλέσει σοκ και δέος στον πλανήτη, ωστόσο το Ντουμπάι χαίρεται, χαρακτηρίζοντας τις σφοδρές βροχοπτώσεις ως… «βροχές καλοσύνης»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι καταρρακτώδεις βροχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, έκλεισαν σχολεία και ακινητοποίησαν την κυκλοφορία, είναι αποτέλεσμα της τροποποίησης καιρού που διενεργείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή,

Οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες σε όλο το έθνος της ερήμου ήρθαν μετά τη σπορά των νεφών, αναφέρει συγκεκριμένα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πραγματοποιούν προγράμματα σποράς νεφών από το 2002 για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας του νερού, παρόλο που η έλλειψη αποχέτευσης σε πολλές περιοχές μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της πολιτείας του Κόλπου απέστειλε αεροπλάνα σποράς από το αεροδρόμιο Al Ain τη Δευτέρα και την Τρίτη για να εκμεταλλευτεί τους σχηματισμούς νεφών, σύμφωνα με τον Ahmed Habib, ειδικό μετεωρολόγο. Το ΕΚΜ την Τετάρτη είπε ότι η σπορά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα και όχι την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σπορά των νεφών περιλαμβάνει την εμφύτευση χημικών ουσιών και μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για να εξαναγκαστεί περισσότερη βροχή από τα σύννεφα.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Ντουμπάι την Τρίτη χαρακτήρισε τις νεροποντές «βροχές καλοσύνης», παρά τα πλημμυρισμένα σπίτια και τις υπερχειλισμένες πισίνες.

Οι τελευταίες καταιγίδες ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τον Habib. Τα αεροπλάνα σποράς έχουν πραγματοποιήσει επτά αποστολές, πρόσθεσε.

«Για κάθε σύννεφο που είναι κατάλληλο πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάντε την επιχείρηση», είπε.

Στα ίδια μήκη κύματος, έτερο δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρει ότι ενώ οι εικόνες ακραίων πλημμυρών μπορούν να δείξουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αυτό το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να έχει επιδεινωθεί από μια άμεση προσπάθεια να παίξουν ρόλο βροχοποιού – κυριολεκτικά.

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην τυπικά ξηρή χώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να χρησιμοποιούν μια πρακτική που αναφέρεται ως σπορά νεφών στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η σπορά νεφών είναι μια μέθοδος που έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει την ποσότητα του νερού που πέφτει από ένα σύννεφο. Περιλαμβάνει τον εντοπισμό κατάλληλων νεφών και στη συνέχεια τη χρήση αεροσκαφών ή επίγειων γεννητριών για την εισαγωγή ενός χημικού παράγοντα που διευκολύνει την παραγωγή νιφάδων χιονιού.

Η σπορά νεφών έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών πολιτειών των ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν την ξηρασία, όπως η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, η Νεβάδα, το Αϊντάχο και το Τέξας.

Η πρακτική ήταν εδώ και πολύ καιρό αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές να την απορρίπτουν ως προσπάθεια «να το παίξουν Θεοί» ή ότι είναι δυνητικά επιβλαβής για το περιβάλλον ή τη δημόσια υγεία.

Το μετεωρολογικό γραφείο των ΗΑΕ είπε ότι δεν σημειώθηκε σπορά νεφών κατά τη διάρκεια της βροχής της Τρίτης, σύμφωνα με τα National News. Είχε ωστόσο σημειωθεί πριν. Δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Business Insider για σχολιασμό.

Μιλώντας στο πάνελ μιας συνεδρίασης με τίτλο «Re-engineering Planet Earth» (Επανασχεδιάζοντας τον Πλανήτη Γη), που φιλοξενήθηκε από το World Majlis στην Expo 2020 Dubai, ο Abdulla Al Mandous, γενικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας, είπε ότι η τροποποίηση του καιρού έχει αποδειχθεί μια επιτυχημένη προσέγγιση για την ανασχεδιασμό του περιβάλλοντος.

Ο Al Mandous, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης ΙΙ (Ασία) του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τόνισε τη σημασία της σποράς των νεφών – μια μέθοδος τεχνητής ενθάρρυνσης ενός σύννεφου να παράγει βροχή – ως καταλύτη για την επανασχεδιασμό της Γης μετριάζοντας την ξηρασία, την ενίσχυση των υδάτινων πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

«Η σπορά των νεφών είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των μικροφυσικών διεργασιών μέσα στο σύννεφο, βοηθώντας μας να συλλέξουμε περισσότερο νερό από το σύννεφο και να ενισχύσουμε τη βροχόπτωση κατά παγκόσμιο μέσο όρο κατά 18 τοις εκατό», είπε.

Σύμφωνα με τον αραβικό ιστότοπο. Khaleej Times, τα πρώτα χρόνια, οι επιχειρήσεις στόχευαν περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών βουνών Hajar. Στη συνέχεια, και με την πάροδο των ετών, περισσότερες “κατάλληλες” περιοχές συμπεριλήφθηκαν καθ’ όλο το χρόνο σε όλα τα ΗΑΕ, από το 2010 και μετά.

Το 2015, ιδρύθηκε το Ερευνητικό Πρόγραμμα των ΗΑΕ για την Επιστήμη Ενίσχυσης της Βροχής (UAEREP) υπό την αιγίδα του Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, που είναι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΑΕ και Υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων, για την τόνωση και την προώθηση της επιστημονικής προόδου και της ανάπτυξης νέας τεχνολογίας στον τομέα.

Το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια επιχορήγησης σε έργα που στοχεύουν στην καινοτόμο έρευνα για τη σπορά νεφών και το ευρύτερο πεδίο ενίσχυσης των βροχοπτώσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι και στην Ελλάδα γίνεται σπορά νεφών από αεροπλάνα υπό την αιγίδα του ΕΛΓΑ, για την αντιμετώπιση χαλαζόπτωσης αλλά και διαχείρισης βροχόπτωσης. Η Θεσσαλία που βίωσε καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο Φθινόπωρο είναι μια από τις περιοχές του μόνιμου προγράμματος.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Business Insider & Khaleej Times

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button