Διεθνή επικαιρότητα

Η Ουγγαρία αποφασίζει τη Δευτέρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία, η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, ετοιμάζεται να προχωρήσει τη Δευτέρα στη σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιό της, σύμφωνα με αίτημα που διατυπώθηκε σήμερα από το κυβερνών κόμμα.

«Ζητώ από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να περιλάβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 26ης Φεβρουαρίου την τελική ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη συνθήκη της Ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε», ανέφερε σε καταχώρισή του στο Facebook ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Fidesz Μάτε Κότσις.

Στη Στοκχόλμη, ο σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Γιόνσον δήλωσε πως καλωσορίζει την είδηση.

«Φυσικά το καλωσορίζουμε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ουγγρικού Fidesz.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο ίδιος και ο Σουηδός ομόλογός του, Ουλφ Κρίστερσον, έχουν κάνει βήματα για «την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των χωρών τους.

«Η διαμάχη μας με τη Σουηδία σύντομα θα διευθετηθεί», είπε ο Όρμπαν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «θετικά νέα». «Στην έναρξη της εαρινής κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. 26 Φεβρουαρίου) μπορεί να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Σουηδία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαζί με τη Φινλανδία η οποία εντάχθηκε πέρυσι. Η Ουγγαρία είναι, πια, το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει αυτήν την ένταξη υιοθετώντας μια στάση καθυστερήσεων που έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις ΗΠΑ αλλά και ανησυχίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button