ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΕ: «Ανάβει» η συζήτηση για απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία – Παρέμβαση του Επιτρόπου Γεωργίας

«Ανοίγει» η συζήτηση που έθεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η Πολωνία για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικών τροφίμων, με την τελευταία παρέμβαση να ανήκει στον Επίτροπο Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, ο οποίος αμφισβήτησε ότι οι εισαγωγές των σιτηρών της Ρωσίας στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι σημαντικές.

Η παρέμβαση του Επιτρόπου ακολούθησε μετά από την κίνηση πολλών κρατών μελών της ΕΕ τα οποία επιτέθηκαν στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι «πλημμυρίζουν» και διαταράσσουν τις αγορές τους.

Αφού η Λετονία ενέκρινε την απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις 22 Φεβρουαρίου, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε μια εβδομάδα αργότερα ότι η κυβέρνησή του θα «μελετήσει προσεκτικά» την απόφαση και δεν θα απέκλειε «να λάβει τα κατάλληλα μέτρα», προτείνοντας μάλιστα πανευρωπαϊκή απαγόρευση.

«Οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία στην Πολωνία είναι αμελητέες», απάντησε από την πλευρά ο Wojciechowski στο X την Τρίτη (5.3.2024), προσθέτοντας ότι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στην ΕΕ ήταν η Ιταλία, η Λετονία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Οι εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και από τη Ρωσία έχουν τροφοδοτήσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών της Ανατολικής Ευρώπης τους τελευταίους μήνες.

Το σιτάρι από την Ουκρανία

Καθώς η ΕΕ προχωρά να επεκτείνει την απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία, οι Πολωνοί αγρότες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, τις οποίες κατηγορούν για τη διατάραξη της γεωργικής αγοράς.
Η ΕΕ ήρε προσωρινά τους περιορισμούς στις εισαγωγές από το Κίεβο τον Ιούνιο του 2022, μετά την έναρξη του πολέμου, η οποία οδήγησε σε εισροή ουκρανικών αγαθών στην ευρωπαϊκή αγορά και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, ειδικά σε χώρες όπως η Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Ρουμανία.

Η ψηφοφορία για την ανανέωση των εμπορικών διευκολύνσεων στην Ουκρανία θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (INTA).

Εν τω μεταξύ, η Βαρσοβία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κίεβο για την αντιμετώπιση των εντάσεων στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, όπου οι Πολωνοί αγρότες έχουν οργανώσει αποκλεισμούς και έχουν ρίξει ουκρανικά σιτηρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Την 1η Μαρτίου, οι Πολωνοί αγρότες άνοιξαν άλλο ένα μέτωπο και προκάλεσαν αναστάτωση στα σύνορα με τη Λιθουανία, συνοδεύοντας Πολωνούς επιθεωρητές που ήλεγχαν φορτηγά που έμπαιναν στην Πολωνία για να διασφαλίσουν ότι δεν μετέφεραν ουκρανικά σιτηρά.

To άρθρο ΕΕ: «Ανάβει» η συζήτηση για απαγόρευση εισαγωγής σιτηρών από τη Ρωσία – Παρέμβαση του Επιτρόπου Γεωργίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button