Διεθνή επικαιρότητα

Ρώσος κοσμοναύτης έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο πέτυχε την Κυριακή (4/2) παγκόσμιο ρεκόρ συνολικού χρόνου παραμονής στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα που έμεινε περισσότερες από 878 ημέρες σε τροχιά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική εταιρεία.

Ο Κονονένκο αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 1.000 ημέρες στο διάστημα στις 5 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συμπληρώσει 1.110 ημέρες.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», δήλωσε ο στο TASS σε συνέντευξή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 423 χλμ. από τη γη.

«Είμαι περήφανος για όλα μου τα επιτεύγματα, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ συνολικής διάρκειας παραμονής ανθρώπου στο διάστημα εξακολουθεί να κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης».

Ο 59χρονος πήρε την πρωτιά από τον Παντάλκα , ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσε η Roscosmos.

Η Σοβιετική Ένωση ξεπέρασε τη Δύση στα πρώτα χρόνια της διαστημικής κούρσας, καθώς ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη – τον Σπούτνικ 1, το 1957 – και στη συνέχεια ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Όμως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας αντιμετώπισε τεράστιες ελλείψεις χρηματοδότησης και διαφθορά.
Οι αξιωματούχοι υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν επανειλημμένα ορκιστεί να αντιστρέψουν την παρακμή των διαστημικών προγραμμάτων της Ρωσίας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button