ΕνημέρωσηΟικονομία

Παπαθανάσης: Έρχονται αλλαγές στο εθνικό σχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης με νέες απεντάξεις έργων

Για επερχόμενες «σημειακές» αλλαγές στο εθνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ελλάδας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε πάνελ εκδήλωσης του ΙΟΒΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως δεν μιλάμε για ολική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα μία τέτοιας διαδικασίας και η Ελλάδα το έχει ήδη εκμεταλλευτεί. Μάλιστα, κατ’ εξαίρεση, λόγω των πληγών από τις θεομηνίες του καλοκαιριού, επετράπη στην χώρα μία «αναθεώρηση της αναθεώρησης» του Ελλάδα 2.0.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η ανακατεύθυνση πόρων για την Θεσσαλία, καθώς υπήρχε πλέον η ανάγκη για 3,5 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση, ενώ σημειώθηκαν και απεντάξεις έργων που δεν προχωρούσαν. Έτσι, στο τραπέζι τώρα  τίθενται συγκεκριμένες αλλαγές για «ειδικούς και αντικειμενικούς λόγους», και θα περιλαμβάνουν και νέες απεντάξεις έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχουν αδυναμίες στην εκτέλεση του σχεδίου όπως η καθυστέρηση της απόδοσης δικαιοσύνης καθώς και στο μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση. Τα παραπάνω θεωρούνται σημαντικά καθώς κάθε νέα επένδυση πρέπει να έχει το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Για άλλη μία φορά, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να συμπεριλάβει στόχους που αφορούν την αντιμετώπιση συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν επαρκεί.

Συμπλήρωσε ακόμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για το τέταρτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα δάνεια και για τις επιδοτήσεις έως τα τέλη Απριλίου, αλλά και για πέμπτο αίτημα έως τον Οκτώβριο. Εξήγησε, ωστόσο, πως οι σημειακές αλλαγές που προωθούνται στο Ελλάδα 2.0 δεν συναρτώνται με τα αιτήματα.

To άρθρο Παπαθανάσης: Έρχονται αλλαγές στο εθνικό σχέδιο Ταμείου Ανάκαμψης με νέες απεντάξεις έργων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button