ΕνημέρωσηΠολιτική

Μόσχα: Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί για να αποχαιρετίσουν τον Ναβάλνι

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα για να αποχαιρετίσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα σε livestream ο Λεονίντ Βόλκοφ, σύμμαχος του Ρώσου αντιφρονούντα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τον αριθμό των συγκεντρωμένων από ανεξάρτητη πηγή.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες που ακολουθούν, η ουρά που έχει σχηματιστεί από τους ανθρώπους που θέλουν να αποχαιρετήσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, κοντά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στη Μόσχα, ξεπερνάει το ένα χιλιόμετρο, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς, όσο πλησιάζει η ώρα της κηδείας.

Εκπρόσωπος του Ναβάλνι δήλωσε επίσης ότι η σορός του παραδίδεται στους συγγενείς του από το νεκροτομείο ενόψει της κηδείας του. Η Κίρα Γιαρμίς, η εκπρόσωπός του, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανή καθυστέρηση στην τελετή διότι η σορός του δεν είχε παραδοθεί ακόμα στους δικούς του ανθρώπους.

Η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του Ναβάλνι, του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Μόσχα. Η Γιαρμίς, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην πλατφόρμα Χ πως η ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:00 ώρα Μόσχας (13:00 ώρα Ελλάδας) στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίινο όπου ζούσε ο Ναβάλνι. Ο Ναβάλνι θα ταφεί στη συνέχεια στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο, σύμφωνα με τη Γιαρμίς.

Η κηδεία του γίνεται εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας και φόβων για ενέργειες καταστολής από τις αστυνομικές αρχές, δύο εβδομάδες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, σε ηλικία 47 ετών, σε αποικία κρατουμένων στην Αρκτική.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι –που έχουν υποσχεθεί να μεταδώσουν διαδικτυακά με livestream τα σημερινά γεγονότα— έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην άντεχε την ιδέα να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό αυτό, αλλά έχουν υποσχεθεί ότι θα δείξουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια κρατική ανάμιξη στον θάνατό του και δηλώνει άγνοια αναφορικά με την όποια συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι. Στο πιστοποιητικό θανάτου του –σύμφωνα με τους συμμάχους του— αναφέρεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button