Διεθνή επικαιρότητα

Σουηδία: Το 55% των πολιτών θεωρεί πως έγιναν «πολλές θυσίες» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η πλειονότητα των Σουηδών εκτιμούν πως η χώρα τους έκανε «πολλές θυσίες» προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν και παραδέχονται πως η ασφάλεια της Σουηδίας έχει ενισχυθεί με αυτήν την προσχώρηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 1/3.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να γίνει το 32ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, θέτοντας τέλος σε 200 χρόνια στρατιωτικής αδέσμευτης πολιτικής. Με αφορμή την ένταξη, πραγματοποιήθηκε δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Indikator (για τη σουηδική ραδιοφωνία SR), η οποία έδειξε πως το 55% των Σουηδών εκτιμούν πως η σκανδιναβική χώρα «έκανε πολλές θυσίες προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, το 77% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως «η ασφάλεια της Σουηδίας έχει ενισχυθεί» με αυτήν την προσχώρηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 26 Φεβρουαρίου και συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις 2.413 ανθρώπων. Καμία ερώτηση δεν τέθηκε για το είδος των θυσιών που εκτιμάται πως χρειάστηκαν προκειμένου η χώρα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Σουηδοί «βλέπουν τη διαδικασία προσχώρησης ως το πλέον περίπλοκο θέμα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Περ Όλεσκογκ Τρίγκβασον, υπεύθυνος ερευνών στο Indikator.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση στο ότι η ασφάλεια της Σουηδίας θα ενισχυθεί από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως ο δρόμος ήταν σπαρμένος με αγκάθια», λέει.

«Η σουηδική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις», εγκαταλείποντας ορισμένες από τις αρχές της.

Τα αγκάθια Τουρκίας και Ουγγαρίας

Η Στοκχόλμη, που θέλησε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητάς της που είχε υιοθετήσει μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων τον 19ο αιώνα, και στη συνέχεια την αδέσμευτη στρατιωτική πολιτική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αν και συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές διατήρησης της ειρήνης, η Σουηδία δεν έχει περάσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Η ενταξιακή διαδικασία της χώρας σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνταν τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, η Στοκχόλμη τροποποίησε το Σύνταγμά της και ενέκρινε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία προστέθηκαν οι αναβολές του Ούγγρου εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν. Για να επισφραγίσει αυτή τη νέα συνεργασία, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει προηγουμένως την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών από τη Σουηδία προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της που περιλαμβάνει τώρα 14 αεροσκάφη Gripen.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button