ΕνημέρωσηΟικονομία

Επτά παρεμβάσεις Αυγενάκη για το βαμβάκι

Την πεποίθηση ότι η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια μπορεί να ξεχωρίσει και με την ανώτερη ποιότητά της και εξωστρέφεια, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, διατύπωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο συνέδριο της Διεπαγγελματικής βάμβακος που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι το βαμβάκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.

Ενισχύοντας αυτόν τον στόχο το ΥΠΑΑΤ επενδύει στην ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο, λόγω των δυνατοτήτων που έχει, αποκαλείται «λευκός χρυσός» και λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός:

1. Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε βαμβακόσπορο, μετά τη θεομηνία Daniel, στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες απόφαση για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «η απόφαση αυτή στηρίζεται στην ανάγκη προστασίας της βιωσιμότητας και λειτουργίας του τομέα παραγωγής βαμβακόσπορου στη χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω της επικάλυψης που έχουν.  Οι ελληνικές ποικιλίες είναι υπερπολύτιμες, καθώς είναι προσαρμοσμένες στο κλίμα και τις συνθήκες της χώρας μας και σε καμία περίπτωση η χρήση ξένων ποικιλιών δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γρήγορα αντανακλαστικά, πράττει το βέλτιστο για την στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας».

2. Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27, περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι με 919 εκατ. ευρώ.

3. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και δράσεις για το βαμβάκι.

4. Εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

5. Οι τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου που έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή αλλά και οι δομικές αλλαγές που διεκδικούμε για την καλύτερη εφαρμογή της, γίνονται με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του κάθε αγρότη της ελληνικής υπαίθρου. Μια από αυτές τις τροποποιήσεις έχει ιδιαίτερη αξία για τους βαμβακοπαραγωγούς. Καταφέραμε να υπάρχει παρέκκλιση. Η απόκλιση αναφορικά με την παραγόμενη ποσότητα από 20%, αυξήθηκε σε 30%, προκειμένου οι παραγωγοί να έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση.

6. Επαναλειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομάδα Βάμβακος, όπως το ζήτησε η Διεπαγγελματική.

7. Εξετάζεται πιλοτική παρέμβαση από το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα στηρίζεται στη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή βάμβακος που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τη Διεπαγγελματική.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, σύντομα θα έρθει νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο μας, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, βελτιώνοντας περαιτέρω τόσο τη λειτουργία τους όσο και την συνεργασία τους με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η Διεπαγγελματική Βάμβακος με την πολύπλευρη δράση της συμβάλλει στην ενίσχυση της καλλιέργειας αλλά και στην μετέπειτα διαχείριση και προώθηση και βελτίωση του προϊόντος». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί με διαφορά την κυρίαρχο βαμβακοπαραγωγό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαθέτουμε το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων βαμβακοκαλλιέργειας, ενώ αποτελούμε την 6η χώρα παγκοσμίως. 

Η δυναμική που έχουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το μέγεθος της χώρας, είναι μοναδική.  Επισήμανε, όμως, ότι ενώ -πριν τις πλημμύρες- κάναμε συναντήσεις συζητώντας την επόμενη μέρα του κλάδου, βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη να κάνουμε διαχείριση της ζημιάς, δείγμα της νέας πραγματικότητας που δημιουργεί η κλιματική κρίση».

Τέλος, επισήμανε, το σημαντικό έργο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού με την βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια. Και πρόσθεσε ότι «παραλλήλως σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκπονείται πολυετές πρόγραμμα βελτίωσης ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου προϊόντος, με ταυτόχρονη μείωση των εισροών με χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργίας ακριβείας σε πραγματικούς αγρούς. Με το βλέμμα στο μέλλον, αντιμετωπίζετε σήμερα τις προκλήσεις του αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεσσαλία: Οργανωμένη ανασυγκρότηση

Σε παρέμβασή του, αναφερόμενος στη Θεσσαλία, υπενθύμισε ότι το σύνολο της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ  ήταν από την πρώτη στιγμή παρόντες και πρόσθεσε ότι το project Θεσσαλία είναι απαιτητικό,  υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και τίποτα δεν έχει τελειώσει.

«Γι’ αυτό χτες βρέθηκα σε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, όπου παρέδωσε η ολλανδική εταιρεία HVA το masterplan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, γι αυτό θα γίνουν και τη Δευτέρα σχετικές συσκέψεις παρουσία και του Πρωθυπουργού και με θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα για να ξεκινήσει η συζήτηση όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός έγκαιρα με τους τοπικούς φορείς για τα επόμενα βήματα για μια οργανωμένη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, γι αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων».

ΕΛΓΑ: Θέλουμε οργανισμό πρότυπο στην Ευρώπη

Αναφερόμενος στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ κάλεσε τη Διεπαγγελματική να συμμετάσχει στη διαβούλευση. Να συνδιαμορφώσουμε τον νέο κανονισμό μαζί με εσάς, όχι χωρίς εσάς», είπε και πρόσθεσε ότι «Θέλουμε έναν Οργανισμό πρότυπο στην Ευρώπη που θα λειτουργεί με δικαιοσύνη κα ταχύτητα και θα προσφέρει ασφάλεια στους παραγωγούς. Πάμε στην υποχρεωτική ασφάλιση και στους προαιρετικούς κινδύνους ώστε να νιώθει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο μελισσοκόμος ότι έχει το δικαίωμα να επιλέξει.

Έχουμε δουλέψει ώστε να λειτουργήσει ταυτόχρονα το αγροτικό 112. θα κατευθύνεται απευθείας στους αγρότες συγκεκριμένης περιοχής που έρχεται πχ παγετός, πλημμύρα κλπ. Αυτά θα γίνουν οργανωμένα, θέλουμε αυτό το σύστημα να δουλέψει παράλληλα με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πρόληψη, σωστή λειτουργία του Οργανισμού και δικαιοσύνη ώστε να νιώθει ο κάθε ασφαλισμένος ότι αυτός ο φορέας είναι το δίχτυ προστασίας για τον ίδιο».

Διαμόρφωση συμμαχιών για αλλαγές στην ΚΑΠ

Μιλώντας για την κλιματική κρίση έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες που έλαβε έγκαιρα η χώρα μας για τη διαμόρφωση συμμαχιών σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Θύμισε ότι οι συνεδριάσεις της ομάδας των χωρών του Νότου, δηλαδή της EUMED-9, είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας.

«Από την πρώτη στιγμή τους είπαμε ότι το θέμα της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα γιατί μια άλλη στιγμή μπορεί να συμβεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γι αυτό με κοινή δήλωση των 9 χωρών είπαμε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσό που διαθέτει το Γεωργικό Αποθεματικό της ΕΕ. 450 εκατομμύρια ευρώ δίνονται αυτή την ώρα για όλη την Ευρώπη. Μόνο εμείς ως Ελλάδα, διεκδικήσαμε και πήραμε για το 2024 περίπου 50 εκατομμύρια. Επιμείναμε να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός ειδικός μηχανισμός αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, όχι σπασμωδικά και ευκαιριακά.

Έχει ήδη ξεκινήσει να συζητιέται, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα παρ΄ όλα αυτά άνοιξε η συζήτηση και γι’ αυτό». Υπενθύμισε ότι ως χώρα στηρίζουμε την πρόταση ώστε το 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας να μπορεί να διατεθεί άμεσα, για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε εγκαίρως προετοιμασθεί και κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, οι 4 εξ αυτών είναι και θεσμικές.

To άρθρο Επτά παρεμβάσεις Αυγενάκη για το βαμβάκι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button