ΕνημέρωσηΟικονομία

Να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Εκφράζοντας την αγωνία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σ. Καφούνης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις, τις δυσχερείς διαδικασίες διαβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ και κατέθεσε προτάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όσο δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μεταξύ άλλων, κύριο αίτημα  είναι να συμπεριληφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη: «εκφράζοντας την αγωνία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, σας επισημαίνουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συσσωρευμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις απολεσθείσες ρυθμίσεις, τις δυσχερείς διαδικασίες διαβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ και καταθέτουμε προτάσεις που θα δώσουν την δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικότερα, επειδή:

1. Κατά την περίοδο της πανδημίας τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση είχαν σαν αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν νέες μεγάλες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους γεννήθηκε από χαμένες ρυθμίσεις των 12/24 ή και 120 δόσεων.

2. Πολλές οφειλές δεν έχουν διαβιβαστεί ακόμα στο ΚΕΑΟ ή έχει διαβιβαστεί μόνο μέρος αυτών.

3. Η διαδικασία προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και η υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ είναι χρονοβόρα, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων, ενεργοποιείται ουσιαστικά τον Ιανουάριο του νέου έτους.

4. Την 31η Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για οριστικοποίηση των 120 δόσεων.

Προτείνουμε:

1. Να συμπεριληφθούν όλες οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές (ακόμα και αυτές των 12/24 δόσεων που έχουν απωλεσθεί) στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων και όχι μόνο οι οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

2. Να επισπευσθεί η ορθή μεταβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ, για να  μπορούν να ρυθμιστούν συνολικά οι οφειλές.

3. Να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το ΚΕΑΟ που παραμένει δυσχερής.

4. Να παραταθεί η ημερομηνία οριστικοποίησης της ρύθμισης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο για όσους  εκκρεμούν αιτήσεις εκκαθάρισης εισφορών προς ενημέρωση του ΚΕΑΟ.

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτή την χρονική περίοδο, οι ανωτέρω προτάσεις του Ε.Σ.Α στοχεύουν στο να δώσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα αποπληρωμής όλων των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε βάθος χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση, μεγάλο μέρος των  οφειλών θα παραμείνει ανείσπρακτο γιατί πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα προ πανδημίας χρέη, δεν αντέχουν να αποπληρώνουν ταυτόχρονα τις  τρέχουσες υποχρεώσεις και τις μεγάλες καταβολές που αντιστοιχούν στις ρυθμίσεις των 12/24 δόσεων».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button