Διεθνή επικαιρότητα

Ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία: Θυμός και αποδοκιμασίες από τους πολίτες

Έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ που στοίχισε τις ζωές περισσοτέρων από 50 χιλιάδων ανθρώπων στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι πολίτες εξέφρασαν τον θυμό και την αποδοκιμασία τους κατά της κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου στην τουρκική πόλη Χατάι – που επλήγη έντονα – πραγματοποιώντας αγρυπνία και διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτό που αποκάλεσαν αμέλεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι πολίτες στην τουρκική επαρχία Χατάι, οι πολίτες στη διάρκεια της αγρυπνίας κάλεσαν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παραιτηθούν και ζήτησαν να μην εμφανισθούν επίσημοι στην τελετή μνήμης, ενώ αποδοκίμασαν ομιλίες.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης Χατάι στην ομώνυμη επαρχία, μερικοί φώναζαν «Μπορεί κανείς ν’ ακούσει τη φωνή μου;» καθώς μιλούσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ένα σύνθημα που αναφέρεται στις φωνές που ακούγονταν κάτω από τα συντρίμμια καθώς άνθρωποι περίμεναν για μέρες να φθάσει βοήθεια. Κάτοικοι λένε πως πολλοί άνθρωποι πέθαναν όχι επειδή κατέρρευσαν τα κτίρια, αλλά μάλλον επειδή περίμεναν τόσο πολύ παγιδευμένοι στα συντρίμμια μέσα στο κρύο.

Μετά την αγρυπνία, άνθρωποι έριξαν λούλούδια στον ποταμό Ορόντη (Ασί), που διαρρέει την πόλη.

Η Μερβέ Γκιουρσέλ, η οποία έχασε τη θεία της, το σύζυγο της θείας της και τα εξαδέλφια της στο σεισμό, φώναζε τα ονόματά τους ρίχνοντας για καθέναν τους ένα γαρύφαλλο στο νερό.

«Κανένας δεν ήταν με αυτούς τους ανθρώπους την ημέρα εκείνη. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσαν να διασωθούν. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσε να ακουστεί η φωνή τους», είπε.

«Αυτό (οι διαμαρτυρίες) είναι η ηχώ του εσωτερικού πόνου των ανθρώπων. Είναι μια ηχώ του πόσο πολύ υπέφεραν άνθρωποι. Δεν υπάρχει τρόπος να πει κάποιος πώς μπορεί ποτέ να αποζημιωθεί ο πόνος εδώ. Οι καρδιές αυτών των ανθρώπων αιμορραγούν».

Η Νεσιμπέ Ντουζγκούν είπε πως ρίχνει στο νερό λουλούδια για όλους όσους γνώριζε και πως η κίνηση αυτή έχει ενώσει το λαό του Χατάι.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X πως ο πόνος της απώλειας από τους σεισμούς είναι τώρα τόσο νωπός όσο ήταν πριν από ένα χρόνο και πως η κυβέρνησή του κινητοποιήθηκε αμέσως έπειτα απ’ αυτό που αποκάλεσε «καταστροφή του αιώνα».

«Η ενότητα του αιώνα επιδείχθηκε μπροστά στην καταστροφή του αιώνα», δήλωσε.

Ωστόσο η Νουρούλ Σαμπάχ Ακσού, κάτοικος της Χατάι, λέει πως η κυβέρνηση άφησε το λαό της πόλης να πεθάνει. «Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Πού ήταν αυτοί; Γιατί εγκατέλειψαν κατ’ αυτό τον τρόπο τη Χατάι; Γιατί μας ξέχασαν;», ρωτάει η Ακσού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button