ΑθλητισμόςΕνημέρωση

WRC: Οι προβολείς στράφηκαν στα χιονισμένα βουνά της Σουηδίας

Του Περικλή Χαλάτση

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ράλλυ στο WRC το 2022 και 2023 Kalle Rovanpera φέτος δεν θα ακολουθήσει όλο το πρωτάθλημα. Για πρώτο αγώνα φέτος ο νεαρός Φινλανδός διάλεξε το Rally Sweden που περιλαμβάνει 18 χιονισμένες Ειδικές Διαδρομές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αγώνα των 1104.30 χιλιομέτρων δήλωσαν συμμετοχής 57 πληρώματα ενώ από τη Σουηδία ξεκινάει και ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος FIA Junior WRC του 2024.

Χωρίς τον Sebastien Ogier αλλά με τον Kalle Rovanpera η αγωνιστική ομάδα της Toyota θα προσπαθήσει να κερδίσει τον αγώνα. Στο Rally Monte Carlo ο Γάλλος S.Ogier παρά τις προσπάθειες που έκανε δεν μπόρεσε να κερδίσει τον T.Neuville και έτσι στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε η Hyundai.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Rally Sweden ξεκινάει την Πέμπτη 15 Φεβρουάριου με μία ειδική διαδρομή μήκους 5.16 χλμ. Την επομένη ημέρα (Παρασκευή 16/2) θα γίνουν 7 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 108.78 χλμ. Με επτά ειδικές διαδρομές αλλά με περισσότερα χιλιόμετρα θα γίνει το Σάββατο (17/2) το τρίτο σκέλος. Τα συνολικά αγωνιστικά χλμ είναι 126.74 . Την Κυριακή (18/2) θα γίνουν μόνο τρεις Ε.Δ συνολικού μήκους 61.08 χλμ.

 

Έχουν δηλώσει συμμετοχή 57 χιλιόμετρα. Η αγωνιστική ομάδα της Toyota συμμετέχει με τέσσερα GR Yaris Rally1 HYBRID με τους Kallle Rovanpera – Jonne Halttunen , Elfyn Evans- Scott Martin, Takamoto Katsuta – Aaron Johnston και Lorenzo Bertelli -Simone Scattolin.

Η αγωνιστική ομάδα της Hyundai συμμετέχει με τρία i20 N Rally 1 Hybrid και τους Thierry Neuville- Martijn Wydaeghe, Ott Tanak- Martin Jarveoja και Εsapekka Lppi – Janne Ferm .

O Ott Tänak δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελε στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στις γαλλικές Άλπεις. Το πάλεψε και με το παραπάνω και κατάφερε να πάρει μια 4η θέση. Το αυτοκίνητο του δούλεψε θαυμάσια, ο Εσθονός δεν παραπονέθηκε, όπως συνηθίζει να κάνει όταν δεν κερδίζει αυτό που θέλει, αλλά τελικά οι αντίπαλοι του είχαν δημιουργήσει μια καλή απόσταση ασφαλείας και έτσι κάθε προσπάθεια του ήταν περιττή. Στη Σουηδία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το χιόνι είναι η ειδικότητά του. Για να δούμε τι θα κάνει στον 4ήμερο αγώνα. Πάντως πέρυσι κέρδισε το Ράλλη στη Σουηδία με το M-Sport Ford Puma.

Η αγωνιστική ομάδα της Ford συμμετέχει στη Σουηδία με δύο Puma Rally 1 Hybrid και τους Andrien Fourmoux- Alefandre Coria και Gregoire Munster – Louis Louka .

Στις τέσσερις ημέρες του αγώνα τα πληρώματα θα κάνουν συνολικά 1104,30 χλμ και από αυτά τα 915.21 χλμ θα είναι απλές διαδρομές και τα 301.76 θα είναι αγωνιστικά που θα γίνουν στις 18 Ε.Δ.

Έχοντας διεκδικήσει δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα φέτος ο 23χρονος Φινλανδός επέλεξε ένα πρόγραμμα μερικής απασχόλησης πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσει -τουλάχιστον για το 2024- έναν νέο παγκόσμιο πρωτάθλημα και έτσι δίνει την ευκαιρία στον Elfyn Evans να διεκδικήσει τον τίτλο. Φυσικά τον τίτλο θα κυνηγήσουν και οι δύο οδηγοί της Hyundai. Ο Neuville και ο Ott Tanak.

 

Στην Σουηδία θα δούμε με το εργοστασιακό GR Yaris Rally1 HYBRID (είναι η  τέταρτη επίσημη συμμετοχή) τους Ιταλούς Lorenzo Bertelli -Simone Scattolin. Ο Lorenzo Bertelli είναι ιδιώτης και πριν από ένα χρόνο συμμετείχε στον ίδιο αγώνα με νοικιασμένο εργοστασιακό αυτοκίνητο.

Στην Hyundai ο Thierry Neuville, που θέλει τη νίκη γνωρίζει ότι έχει δύο καλούς οδηγούς που μεγάλωσαν οδηγώντας στα χιόνια. Ο Εσθονός Ott Tänak θα προσπαθήσει να κερδίσει στη Σουηδία και να πάρει βαθμούς ενώ ίδιο στόχο έχει και ο Φινλανδός Esapekka Lappi που φέτος είναι ο πρώτος του αγώνας με το τρίτο i20 N Rally1. Ο Lappi φέτος θα μοιρασθεί το τρίτο i20 N Rally1 με τους Andreas Mikkelsen και Dani Sordo.

Νίκη θέλει και ο Γάλλος Adrien Fourmaux, ο οποίος είναι ικανός να κάνει την έκπληξη.

Στο στρατόπεδο του WRC2 θα δούμε τους Oliver Solberg και Sami Pajari, τον Emil Lindholm αλλά και τον πρωταθλητή του FIA Junior WRC William Creighton που αναβαθμίστηκε και θα τρέξει με ένα Fiesta Rally2 που προετοιμάζεται από τη M-Sport Ford.

O αγωνιστικός διευθυντής της Toyota Jari-Matti Latvala με τον Hikaru Kogure και τον Marko Salminen

Ο πρωταθλητής του WRC3, Roope Korhonen, φέτος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση  στην κατηγορία του WRC2 με ένα ολοκαίνουργιο GR Yaris Rally2.

Το ράλλυ στη Σουηδία έχει μια ιδιαιτερότητα στην επιλογή των ελαστικών. Ενώ το πρωί το χιόνι είναι παχύ και όλοι χρησιμοποιούν ελαστικά με καρφιά, στα δεύτερα περάσματα που το φρέσκο χιόνι δεν έχει προλάβει να καλύψει τις αυλακιές η πρόσφυση είναι διαφορετική. Στις ειδικές τα πληρώματα χάνουν την πρόσφυση που είχαν στα πρωινά περάσματα αφού τα ελαστικά με τα καρφιά δεν δουλεύουν σωστά όταν συναντούν χαλίκια.

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button