ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα μικροσωματίδια της αφρικανικής σκόνης αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας

Η Ελλάδα εκτίθεται περιοδικά στη σκόνη της Σαχάρας, δημιουργώντας υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα της εποχής, υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα συνέβαλαν στο να κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο αποπνικτική.

Το σύννεφο σκόνης δημιουργείται πάνω από την έρημο της Σαχάρας και η μεταφορά της βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Πλήττεται σε κάποιον βαθμό σχεδόν όλη η Ευρώπη λόγω της επιρροής των θαλάσσιων ανέμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η ρύπανση συμβάλλει στην υπέρβαση των ορίων των σωματιδίων που έχουν καθοριστεί για την προστασία της υγείας. Η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης, από οποιαδήποτε πηγή, μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, καθώς και βλάβη της ανοσολογικής λειτουργίας του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι θύελλες σκόνης έχουν άμεσες επιπτώσεις. Η έρευνα δείχνει ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM2.5-10 της σκόνης είναι υπεύθυνα για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων. Όταν μεταφέρεται αφρικανική σκόνη και προκύπτουν σημαντικές συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 και όζοντος στην ατμόσφαιρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας. Επίσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να φέρει η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και από άλλες αιτίες. Όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να αναπνεύσουν από τη μύτη και αναπνέουν από το στόμα, τα συμπτώματα των υφιστάμενων αναπνευστικών και καρδιολογικών νόσων γίνονται πιο έντονα.

Θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Μαΐου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς αναμένονται διαδοχικά κύματα μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον Καθηγητή – Πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Α. Καζαντζίδη.

O Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Προς το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε πολύ καλύτερα. Το θέμα είναι να προσαρμοστούμε στο φαινόμενο. Δυστυχώς θα τα βλέπουμε εντονότερα και συχνότερα και οι ποσότητες θα είναι μεγαλύτερες αλλά και η συχνότητα θα είναι πιο μεγάλη, και κυρίως αυτό συνδυάζεται με την κακή ποιότητα του αέρα».

Οι ειδικοί πάντως χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης συνόψισε πως εφόσον βλέπουμε την ατμόσφαιρα να έχει αυτό το πορτοκαλί χρώμα καλό θα είναι να αποφύγουμε την έκθεση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα κάνοντας χειρονακτικές ή άλλες φυσικές δραστηριότητες

Η σκόνη που φτάνει από την Αφρική περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια που μπορούν να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button