ΕνημέρωσηΟικονομία

Αλματώδης η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – Πως θα είναι το ηλεκτρικό σύστημα το 2030

Διαδοχικά άλματα πραγματοποιεί χρόνο με το χρόνο στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, από το 2018-2019 παρατηρείται σημαντική άνοδος της εγκατεστημένης ισχύος με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά. Ενδεικτικό είναι ότι για φέτος η πρόβλεψη είναι να προστεθούν περίπου άλλα 2 GW νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αντίστοιχα, το ποσοστό της ζήτησης που καλύπτουν οι ΑΠΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά ξεπερνώντας πλέον το 50% μαζί με τα υδροηλεκτρικά.
Όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η συμμετοχή της «καθαρής» παραγωγής στην κάλυψη της ζήτησης αυξήθηκε από το 10,5% περίπου το έτος 2004 σε άνω του 30% από το 2018 και κορυφώθηκε στο 46% το 2022. Έπειτα από το έτος 2013 αυτή η συμμετοχή είναι σταθερά άνω του 25%, με αυξητική τάση. Σημειώνεται επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής της «καθαρής» παραγωγής στο ισοζύγιο διαδραματίζει και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, η οποία διαφέρει από έτος σε έτος βάσει των κλιματικών συνθηκών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ στο νέο του δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης συμπεριέλαβε και μια εικόνα από το μέλλον. Συγκεκριμένα, η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας θα είναι ως εξής το 2030 με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ):

To άρθρο Αλματώδης η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – Πως θα είναι το ηλεκτρικό σύστημα το 2030 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button