Διεθνή επικαιρότητα

Παρίσι 2024: Ανοίγει ο δρόμος για να έχουν οι αθλήτριες κοντά τους τα βρέφη τους στο Ολυμπιακό Χωριό

Ενώ οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», έχουν προβλέψει την ύπαρξη παιδικού σταθμού εντός του Ολυμπιακού Χωριού των αθλητών, η δυνατότητα να κοιμούνται οι μητέρες με τα παιδιά τους, δεν υπάρχει, καθώς απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΔΟΕ.

Παρ’ όλα αυτά τον περασμένο Ιανουάριο, η Ολυμπιονίκης Κλαρίς Αγκμπενιένου ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να της επιτραπεί να κοιμάται στο Ολυμπιακό Χωριό με την κόρη της, Αθηνά, καθώς η μικρή πλησιάζει τα δύο χρόνια της ζωής της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, έναν μήνα αργότερα, το αίτημα της δπλής Ολυμπιονίκη στο Τόκιο βρήκε απήχηση στις εθνικές επιτροπές, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται για το θέμα εδώ και καιρό με την Εθνική Υπηρεσία Αθλητισμού (ANS), που έστειλε ερωτηματολόγιο σε αθλητές πριν από αρκετούς μήνες, ως μέρος του συστήματος Gagner en France.

Τι προβλέπουν οι προτάσεις

Δύο ενδεχόμενα, που παρουσιάσθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (26/2) από τις δύο επιτροπές, θα προταθούν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Το ένα προβλέπει ότι οι μητέρες, ιδιαίτερα εκείνες που θηλάζουν, θα μπορούν να κοιμούνται με το παιδί τους και έναν σύντροφο στο «H4 Hôtel Wyndham Paris Pleyel», που θα ανοίξει τις πύλες του την άνοιξη στον πύργο Pleyel στο Saint-Denis, κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό.
  • Στο ίδιο αυτό ξενοδοχείο, θα δεσμευτεί χώρος 100 m2 για όλους τους γονείς που επιθυμούν να περάσουν χρόνο με το παιδί τους (έως 15 ετών) κατά την διάρκεια των Αγώνων. «Ο χώρος Pleyel θα είναι ανοιχτός από τις 18 Ιουλίου» (ημέρα άφιξης των πρώτων αθλητών στο χωριό), διευκρινίζει η Αστρίντ Γκουγιάρ, γενική γραμματέας της CNOSF.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσοι αθλητές θα επηρεαστούν γιατί πρέπει να παραμείνει ως επιλογή. Προσφέρουμε κάτι, αλλά αποφασίζουν οι ίδιοι», εξηγεί η Γκουγιάρ.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε μια στιγμή να ζήσω τους Αγώνες χωρίς να έχω τα παιδιά μου δίπλα μου. Γεμίζω τις μπαταρίες μου με αυτά», επισημαίνει ο ξιφομάχος, Ζουλιέν Μερτίν, επίσης Ολυμπιονίκης στο Τόκιο, πατέρας ενός αγοριού και ενός κοριτσιού 7 και 5 ετών. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή αφορά και τους πατέρες γιατί ασχολούμαι εξίσου με τη γυναίκα μου με τα παιδιά» εξηγεί.

Για τους Παραολυμπιονίκες

Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές και οι προπονητές, θα έχουν τρεις δυνατότητες, σχετικά με τα παιδιά τους. Στο Club France θα δημιουργηθεί μια οικογενειακή περιοχή με προγραμματισμένα δρομολόγια κάθε ώρα μεταξύ των εγκαταστάσεων και του Ολυμπιακού Χωριού.

Επίσης, οι γονείς παιδιών κάτω του ενός έτους θα μπορούν να επωφελούνται από δύο κάρτες επισκεπτών την ημέρα για να τα βλέπουν στο Χωριό και, σε περίπτωση ειδικών αναγκών, οι γονείς παιδιών κάτω των 3 ετών θα μπορούν να επωφελούνται από διαμονή εκτός του Ολυμπιακού Χωριού.

«Ολα τα αιτήματα θα υπόκεινται σε συνέντευξη με τον αθλητή και την ομοσπονδία του», εξηγεί η Μαρί Αμελί λε Φιρ, πρόεδρος του CPSF, διευκρινίζοντας ότι δεν θα είναι το ξενοδοχείο Pleyel για την γαλλική Ολυμπιακή ομάδα.

Οσον αφορά στους τρεις περιοριστικούς κανονισμούς των διεθνών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών, πρόκειται για:

  1. Απαγόρευση ύπνου στο Ολυμπιακό Χωριό για τα παιδιά των αθλητών και την οικογένεια των αθλητών, όπως για κάθε μη διαπιστευμένο άτομο.
  2. Δυνατότητα εισόδου παιδιού στο Ολυμπιακό Χωριό μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ. με συνοδό και κάρτα επισκέπτη.
  3. Απαγορεύεται η πρόσβαση παιδιών αθλητών στις εγκαταστάσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button