Διεθνή επικαιρότητα

Θύελλα αντιδράσεων για το θάνατο του Ναβάλνι – «Δείχνουν» την Ρωσία ως υπεύθυνη

Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι πυροδότησε κύμα αντιδράσεων αξιωματούχων από όλον το κόσμο.

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ θεωρεί τη Ρωσία «αποκλειστικά υπεύθυνη» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο φυλακισμένος Ρώσος διαφωνών Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σε σχόλιά του για το θάνατο του διάσημου Ρώσου αντιφρονούντα.

«Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button