ΕνημέρωσηΠολιτική

Χαμηλώνεις και εσύ τη μουσική όταν παρκάρεις; Δες γιατί

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο κόσμος αστειεύεται με το όλο θέμα του να χαμηλώνει ο οδηγός το ραδιόφωνο για να “βλέπει” καλύτερα όταν πρόκειται να παρκάρει. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο οι οδηγοί χαμηλώνουν τη μουσική όταν ψάχνουν για πάρκινγκ ή πραγματοποιούν ελιγμό στάθμευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι πολύ πιθανό να έχετε κλείσει και εσείς το ραδιόφωνο πριν από παράλληλο παρκάρισμα ή πριν από κάποιον άλλο δύσκολο ελιγμό. Μάλιστα πολλά νέα αυτοκίνητα όταν ενεργοποιηθεί η όπισθεν αυτόματα χαμηλώνουν την ένταση στο ηχοσύστημα.

Όλα έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση. Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένο ποσό πνευματικών πόρων για να αφιερώσουν σε εργασίες, και αν ακούτε μουσική, ο εγκέφαλός σας θα θέλει να την επεξεργαστεί. Το παρκάρισμα σε ένα δύσκολο σημείο είναι μια απαιτητική εργασία για τον εγκέφαλό και το να αποκλείσετε νοητικά τη μουσική είναι δύσκολο, οπότε η καλύτερη λύση είναι να τη χαμηλώσετε. Για τον ίδιο λόγο, μπορεί να βρεθείτε να χαμηλώνετε την ένταση του ήχου όταν έχετε χαθεί και ψάχνετε την έξοδο.

Το είδος της μουσικής κάνει επίσης τη διαφορά. Σύμφωνα με μια μελέτη της Allianz Insurance πριν από μερικά χρόνια, η τζαζ και η μπλουζ μουσική είναι τα πιο πιθανά είδη που προκαλούν ατύχημα λόγω απόσπασης της προσοχής, ενώ η κλασική μουσική είναι από τα λιγότερο πιθανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όλο θέμα της χωρητικότητας του εγκεφάλου είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι μια επικίνδυνη ιδέα: οποιαδήποτε τηλεφωνική συνομιλία αποσπά την προσοχή περισσότερο από τη συνομιλία με έναν συνοδηγό, καθώς ο δεύτερος είναι σε θέση να βλέπει το δρόμο μπροστά  και να κάνει ησυχία όταν ξέρει ότι ο οδηγός πρέπει να συγκεντρωθεί. Επιπλέον, μπορεί να είναι σε θέση να επισημάνει έναν κίνδυνο που έχει διαφύγει από τον οδηγό, καθώς το δικό τους μυαλό δεν είναι απασχολημένο με το έργο της οδήγησης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button