ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο ΟΤΕ προωθεί την αύξηση συνδέσεων οπτικής ίνας – Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%

Στην αύξηση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) εμφανίζεται να συμβάλει ο ΟΤΕ, έχοντας μάλιστα καταθέσει τη σχετική πρόταση για έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ η σχετική πρόταση για τις συνδέσεις οπτικής ίνας, προβλέπει ένα σύστημα αμοιβαίων εκπτώσεων που μπορούν να φτάσουν και το 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, με δεσμεύσεις όγκου συνδέσεων.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα μπορούν να δεσμευθούν μεταξύ τους για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο ένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με τις περιοχές που καλύπτει ο καθένας με FTTH, διασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις. Το σύστημα αυτό είναι ανοιχτό και διαθέσιμο, με τους ίδιους ακριβώς όρους, σε όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται στην αγορά, ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν μελλοντικά.

Εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, η πρόταση του ΟΤΕ θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν την εμπειρία συνδεσιμότητας και τις υπερ-υψηλές ταχύτητες που προσφέρει η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Συνδυάζοντας μελλοντικά τις υπηρεσίες FTTH των παρόχων, με τις δράσεις της πολιτείας σε κουπόνια συνδεσιμότητας (Smart Readiness & Gigabit voucher), η χώρα θα μπορέσει να μεταβεί ταχύτερα από το χαλκό στην οπτική ίνα, να καλύψει την υστέρησή της σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων και να συγκλίνει με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτυγχάνοντας τους στόχους της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.

Όσον αφορά στο θέμα των τιμών, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές λιανικής τόσο στη σταθερή, όσο και την κινητή τηλεφωνία.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019, η πραγματική μέση τιμή, προ φόρων, για τα δεδομένα κινητής έχει μειωθεί κατά 85%, από 1,6 Euro/GB σε 0,3 Euro/GB., ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 50% στα δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και στην καρτοκινητή.

Αντίστοιχα στη σταθερή, οι τιμές στα δημοφιλέστερα προγράμματα των 50 Mbps και 100Mbps έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου.

Σημειώνεται ότι η τιμή ανά Mbps μειώθηκε κατά 26%, έπειτα από την πρωτοβουλία του ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες των συνδρομητών που δεν είχαν ακόμα πρόσβαση σε οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ένας πελάτης COSMOTE μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500Mbps, μέσω FTTH, σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη για ταχύτητες 100Mbps το 2020.

Οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες επιβεβαιώνονται και από το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος το Δεκέμβριο του 2023 σημείωσε αύξηση 3,5%, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες πτώση 3,2%. Αντίστοιχα, για το 2022, ενώ ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 9,65%, ο ΔΤΚ Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,44%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ο ΟΤΕ προωθεί την αύξηση συνδέσεων οπτικής ίνας – Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28% δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button