Διεθνή επικαιρότητα

Γροιλανδία: Γυναίκες μηνύουν τη Δανία για παραβίαση των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων

Μία ομάδα 143 γυναικών της Γροιλανδίας μηνύει το κράτος της Δανίας, διότι, όπως υποστηρίζουν, τοποθέτησε αντισυλληπτικό σπιράλ στο σώμα τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους σχεδόν 43 εκατομμυρίων κορωνών Δανίας (4,9 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας) για αυτό που περιγράφουν ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Μερικές από τις γυναίκες ήταν μόλις 12 ετών όταν Δανοί γιατροί τους τοποθέτησαν μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό της Γροιλανδίας, όπως ισχυρίζονται.

Θεωρείται ότι 4.500 γυναίκες και κορίτσια επηρεάστηκαν μεταξύ 1966 και 1970.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 67 γυναίκες απαίτησαν αποζημίωση από το δανέζικο κράτος, αλλά εκείνο δεν ενήργησε σχετικά. Από τότε, ο αριθμός των γυναικών –η καθεμία που αναζητά 300.000 κορώνες Δανίας (34.430 λίρες)– έχει υπερδιπλασιαστεί.

Η Naja Lyberth, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που είπε ότι της είχαν τοποθετήσει σπιράλ κατά τη διάρκεια μιας κρατικής ιατρικής εξέτασης ως νεαρή έφηβη χωρίς τη συγκατάθεσή της, κατηγόρησε το κράτος για συντονισμένη στείρωση. Η Lyberth είπε ότι οι γυναίκες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι τώρα άνω των 80 ετών, δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

«Όσο ζούμε, θέλουμε να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό μας για τη μήτρα μας. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να αποφασίζει αν πρέπει να κάνουμε παιδιά ή όχι» δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Γροιλανδίας Kalaallit Nunaata Radioa (KNR).

Η Γροιλανδία, η οποία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, έχει τη δική της τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά είναι επίσης μέρος του βασιλείου της Δανίας και έχει δύο εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της Δανίας.

Πέρυσι, ξεκίνησε μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση τοποθέτησης σπιράλ και άλλων πρακτικών πρόληψης εγκυμοσύνης που πραγματοποιήθηκαν στη Γροιλανδία μεταξύ 1960 και 1991, όταν η αυτόνομη επικράτεια ανέκτησε τον έλεγχο του τομέα της υγείας της. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρόκειται να εκδοθούν πριν τον Μάιο του 2025.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button