Διεθνή επικαιρότητα

Το λαϊκό δικαστήριο ανήθικων πράξεων στο Όθος Καρπάθου και το έθιμο «Πιπέρι»

Ένα ξεχωριστό έθιμο «το πιπέρι» αναβιώνει και φέτος στην κοινότητα Όθος Καρπάθου με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Το έθιμο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συγκρότηση «Λαϊκού δικαστηρίου ανήθικων πράξεων» το οποίο επιβάλλει στους παραβάτες χρηματικά πρόστιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται εδώ και αιώνες και είναι από τα παλαιοτέρα έθιμα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καρπάθου Δημήτρης Κωνσταντινίδης τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα δρώμενο με Διονυσιακό χαρακτήρα με, με αρχαιοελληνικές καταβολές αλλά και με στοιχεία από την Τουρκοκρατία»

«Το πιπέρι» είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυρινής και ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας με επίκεντρο το χωριό Όθος της Καρπάθου και πρόκειται και φέτος να αναβιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή κάτοικοι του χωριού, ντυμένοι «καμουζέλλες» και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων επισκέπτονται τα άλλα χωριά του νησιού και προσκαλούν τους κατοίκους να συμμετάσχουν στο έθιμο. Η πρόσκληση γίνεται και με περιπαικτικές μαντινάδες και γενικά επικρατεί κλίμα ευφορίας.

Την επόμενη μέρα (Καθαρά Δευτέρα) στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται με μεγάλη συμμετοχή το έθιμο όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Κωνσταντινίδης που παράλληλα είναι πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου «Εργασία και Χαρά» της κοινότητας Όθους που διοργανώνει την εκδήλωση.

Από νωρίς στην πλατεία του χωριού στήνεται παραδοσιακό Καρπάθικο γλέντι το οποίο ξεκινά με ένα είδος μνημόσυνου για τους κατοίκους του χωριού που έχουν πεθάνει αλλά και για αυτούς που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες.

Ακολουθεί το γλέντι με άφθονο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες ενώ οι συμμετέχοντες είναι κυρίως άνδρες μασκαρεμένοι.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται το λαϊκό δικαστήριο ανήθικων πράξεων όπου ενώπιον του καδή (δικαστή) οδηγούνται οι παραβάτες για διάφορα σεξουαλικά αδικήματα και παρενοχλήσεις. Η διαδικασία είναι άκρως περιπαικτική με μαντινάδες αλλά και βωμολοχίες και τελικά οι παραβάτες σε ανάλογο κλίμα καταδικάζονται από το δικαστήριο σε χρηματικό πρόστιμο που παρακρατείται για τις ανάγκες του πολιτιστικού συλλόγου.

Ακολούθως ξεκινά ο παραδοσιακός χορός «πιπέρι» στον οποίο συμμετέχουν μόνο μεταμφιεσμένοι και μεγάλο γλέντι που χαρακτηρίζεται από «πρόστυχες» μαντινάδες και ανάλογα πειράγματα μεταξύ των εκατοντάδων συμμετεχόντων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button