Διεθνή επικαιρότητα

Το Ισραήλ του Νετανιάχου ηττήθηκε

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μέσα σε σχεδόν έξι μήνες έχει καταφέρει να φέρει τη χώρα του σε μία από τις δυσκολότερες θέσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Η κίνηση της ηγεσίας του Ισραήλ να προχωρήσει σε δημόσια ακύρωση της διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να δημιούργησε ερωτηματικά στον Λευκό Οίκο αλλά η διαρροή από το Οβάλ Γραφείο πως «είναι μία παρατραβηγμένη αντίδραση» έδειξε ξεκάθαρα στο Τελ Αβίβ πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θα βάλει σε προτεραιότητα τα «τερτίπια» του Νετανιάχου.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης μία ακόμη διαρροή και πάλι από τον Λευκό Οίκο ανέφερε πως το Ισραήλ μετά το «ξέσπασμα» της Τρίτης έκανε ξανά προσέγγιση για νέα ημερομηνία. Ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε μάλιστα να συζητήσει όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα να συζητήσει και να καθορίσει νέο ραντεβού, καθώς οι ΗΠΑ του Μπάιντεν δεν έχουν κανέναν απολύτως προσωπικό λόγο να μην επιχειρήσουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή σε μία περίοδο στην οποία κύριος στόχος θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στον θύλακα.

Παρίας

Η συγκεκριμένη κίνηση όμως φαίνεται πως δημιουργεί μία εικόνα στην οποία κανένας δεν είναι συνηθισμένος, ειδικά τον 21ο αιώνα, για το Ισραήλ. Η φράση «κλειδί» που όλο και πιο έντονα διατυπώνεται τους τελευταίους δύο μήνες από την πλευρά τόσο των ΗΠΑ όσο και από αυτή του ΟΗΕ είναι πως ο κίνδυνος να μετατραπεί μία από τις ισχυρότερες χώρες στη Μέση Ανατολή σε «παρία» αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο…

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει κάνει εδώ και καιρό τις επιλογές του και αμετακίνητος, σχεδόν αγνώριστος από το πρόσφατο παρελθόν του, επιλέγει να μην κάνει κανένα βήμα προς την λύση που ολόκληρος ο σύμμαχος κόσμος του προτείνει. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Αμερικής που επισκέπτεται το Ισραήλ σε καιρό πολέμου. Από την άλλη είναι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος που πρώτος ζήτησε από το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις επιχειρήσεις μέσα σε αμάχους και το κάνει συστηματικά με κάθε τρόπο εδώ και 65 ημέρες. Ούτε η επιχείρηση στην πόλη της Γάζας, ούτε οι έφοδοι σε νοσοκομεία πέρασαν ασχολίαστα και μάλιστα κάποια από αυτά τα γεγονότα ακολουθήθηκαν και από κυρώσεις προς ισραηλινές οντότητες και πρόσωπα…

Ψήφισμα ΟΗΕ

Ο Νετανιάχου δεν αλλάζει ρότα και σήμερα μοιάζει και ο ίδιος να είναι θύμα «απαγωγής» της ίδιας του της Κυβέρνησης μόνο που τα σημεία πίεσης προς την Ουάσιγκτον είναι λιγότερο δυναμικά από όσο φανταζόταν και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σήμερα οι ΗΠΑ προχωρούν στην συστηματική ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από τον αέρα και στέλνουν πλοία με τόνους άκρως αναγκαίων αγαθών από την θάλασσα στη Γάζα. Οι ΗΠΑ απείχαν επίσης από ψήφισμα στο οποίο το Ισραήλ για πρώτη φορά δέχθηκε ηχηρό ράπισμα από τον ΟΗΕ. Σήμερα είναι η στιγμή που η φωνή των ΗΠΑ θα ακουστεί ακόμη κι αν ο Νετανιάχου δεν το επιθυμεί.

Η προβληματική στάση του Νετανιάχου προς τις προτάσεις των ΗΠΑ δεν φέρνει σε δύσκολη θέση μόνο το Τελ Αβίβ αλλά και το άλλο ανοιχτό μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας. Είναι δεδομένο πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθυμεί άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου ολόκληρη η δυτική προσοχή να πέσει στο δικό του ανοιχτό και άκρως σοβαρό ζήτημα. Και σε αυτό το πεδίο οι διαβεβαιώσεις του Αμερικανού Προέδρου για άμεση εκπλήρωση των δεσμεύσεων στήριξης δεν έχουν ικανοποιηθεί, μόνο που το Κίεβο παίζει ρεαλιστικά την ύπαρξή του απέναντι σε μία απειλή πολύ πιο σοβαρή από αυτή που η Χαμάς αντιπροσωπεύει για το Ισραήλ.

Μετά από κάτι λιγότερο από έξι μήνες κρίσης το Ισραήλ έχει καταφέρει με τον τρόπο που επιλέγει να προωθήσει τα πράγματα να είναι το ίδιο στη θέση του «θύτη» και τον κόσμο να επιλέγει να ξεχνά πως το «Μαύρο Σάββατο» είναι μία ακραία τρομοκρατική ενέργεια που η Χαμάς δημιούργησε, οργάνωσε και υλοποίησε. Η μεγαλύτερη απώλεια για το Ισραήλ του Νετανιάχου είναι αυτή των όσων φρικαλέων βίωσαν οι δικοί του πολίτες στα χέρια των τρομοκρατών. Ίσως μάλιστα αυτό να είναι κάτι που δεν θα του συγχωρέσει ούτε η ισραηλινή κοινωνία, ούτε και η ιστορία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button