LifeStyle

Ηράκλειο: Οι διάλογοι που «έκαψαν» τον διεφθαρμένο λιμενικό

«Πρόσεχε, μας ήρθε χαρτί ότι πρέπει να σε ελέγξουμε για ρύπανση. Εγώ όμως δεν θα το κάνω αρκεί να μου δώσεις κάτι» έλεγε ο λιμενικός, που συνέλαβαν οι Αρχές, σε καπετάνιο εμπορικού πλοίου, μόνο που δεν γνώριζε ότι οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων τον παρακολουθούσαν ήδη για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η πρώτη καταγγελία στις Αρχές έγινε τον Νοέμβριο του 2023. Ανέφερε ότι ο λιμενικός με τα αρχικά Κ.Τ., ο οποίος υπηρετεί στον Λιμενικό Σταθμό Καλών Λιμένων, ενώ επιθεωρούσε συγκεκριμένο πλοίο απαιτούσε ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ. Επιπλέον, στην ανώνυμη καταγγελία αναφερόταν ότι όταν εκτελούσε και χρέη Λιμενοσταθμάρχη, ερχόταν σε επικοινωνία με εταιρείες και προέτρεπε τα διερχόμενα πλοία που θα επιθεωρούνταν να διέρχονται κατά τις νυχτερινές ώρες, για να αποφύγουν την επιθεώρηση, ενώ όταν έκανε ο ίδιος επιθεώρηση απαιτούσε τσιγάρα και χρηματικά ποσά. Έλεγε μάλιστα στους υπεύθυνους των εταιρειών των πλοίων, «θα επιθεωρηθείτε, θέλετε να επιθεωρηθείτε;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεδίωκε δε την απευθείας επικοινωνία με τους καπετάνιους των πλοίων, ενώ τα χρηματικά ποσά που ζητούσε για να κάνει τα «στραβά» μάτια τα έπαιρνε σε φάκελο, ενώ τις κούτες με τα τσιγάρα τις παραλάμβανε ο ίδιος από διάφορα σημεία του Ηρακλείου και από μέλη των πληρωμάτων.

Ο λιμενικός ήθελε να κάνει και εταιρεία και συζητούσε τα… διαδικαστικά με έναν άλλο άνδρα. Είχε σκοπό να βάλει μπροστά συγγενικά του πρόσωπα, καθώς ο ίδιος, ως δημόσιος υπάλληλος, δεν μπορούσε να εμφανίζεται.

Ο διάλογος που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτει η «Ζούγκλα» είναι χαρακτηριστικός:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνδρας: Ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να συμμετέχει στην ανώνυμη εταιρεία χωρίς να είναι διαχειριστής. Μόνο στην ανώνυμη εταιρεία επιτρέπεται να συμμετέχει.

Λιμενικός: Αυτό λέει για τους δημόσιους υπαλλήλους ε; Και εμείς ανώνυμη εταιρεία πάμε να κάνουμε; Όχι.

Άνδρας: Όχι βέβαια. Εμείς πηγαίναμε για μία προσωπική εταιρεία που… στους δημόσιους υπαλλήλους το απαγορεύει εξ αρχής. Δηλαδή, το πρώτο πράγμα που σου λέει είναι “δεν σου το επιτρέπω”.

Λιμενικός: Τι μπορούμε να κάνουμε;

Άνδρας: Κοίταξε, εσύ δοκίμασες κάποιο άλλο τηλέφωνο;

Λιμενικός: Όχι. Δεν βλέπω να υπάρχει τρόπος. Άρα πρέπει να βάλω τη γυναίκα τώρα και θα δω τι να κάνω να βάλω και τη μάνα μου.

Άνδρας: Δεν έχεις κάποιο γνωστό που να έχει επιχείρηση και να μπει ο γνωστός αυτός με ένα τοις εκατό; Για να μην χρεώνεται η μάνα σου και κόψει τη σύνταξη της μάνας σου; Να μπει με ένα τοις εκατό και το άλλο στους ετέρους;

Λιμενικός: Έχω.

Στον ίδιο διάλογο ο λιμενικός αποκαλύπτει στον άνδρα ότι είχε και προποτζίδικο στο όνομα μίας γυναίκας.

Από τα χρήματα που έβγαζε ήθελε να πάρει μετοχές και ομόλογα, ενώ ετοιμαζόταν να φτιάξει και βίλες, με τις Αρχές να έχουν πια σοβαρές ενδείξεις ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να νομιμοποιήσει τα χρήματα που έβγαζε από την παράνομη δράση του. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

Γυναίκα: Μου είπε ο κ….. να μιλήσουμε μαζί για κάποια δικαιολογητικά για τρεις βίλες που θέλετε να φτιάξετε.

Λιμενικός: Είμαι στη διαδικασία της άδειας.

Γυναίκα: Είστε στη διαδικασία της άδειας. Η οποία εκδίδεται; Θα εκδοθεί; Σε τι φάση βρίσκεστε;

Λιμενικός: Θα εκδοθεί πιστεύω. Θα πάρω την προέγκριση σίγουρα.

Ο λιμενικός θα απολογηθεί αύριο, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button