Διεθνή επικαιρότητα

WSJ: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για μαζική έξοδο Παλαιστινίων – Χτίζει καταυλισμό στο Σινά

Πελώριο καταυλισμό που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά έχει αρχίσει να χτίζει η Αίγυπτος φοβούμενη μαζική έξοδο Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας λόγω της επικείμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.   

Αυτό ανέφερε χθες Πέμπτη (15/2) η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Αιγύπτου ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα, τεθωρακισμένα και στήνοντας ή ενισχύοντας φράκτες για να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο καταυλισμός οικοδομείται προληπτικά, για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων να περάσει τα σύνορα, πάντα κατά το κείμενο της Τζέρναλ.

Τι λένε οι Αιγύπτιοι

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, διαβεβαίωσε πως προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς.

Κάπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν συρρεύσει στην πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πήγαν αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του θυλάκου, για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται επί τέσσερις και πλέον μήνες.

Κατά το δημοσίευμα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων, να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έφθασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ πως θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης (1979) αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως αξιωματικός του ισραηλινού στρατού είπε πως εξετάζεται το σενάριο ο άμαχος πληθυσμός να οδηγηθεί βόρεια, εκτός της εμπόλεμης ζώνης αλλά εντός του θυλάκου.

Κατηγορώ Ισραήλ κατά ΟΗΕ

Το Ισραήλ κατηγόρησε την Πέμπτη (15/2) τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να «αυξήσει» τις επιχειρήσεις του για αυτή.

Τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχουν μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακο, παραμένουν στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για ημέρες, ανέφερε το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα και τη Λωρίδα της Γάζας, το COGAT, μέσω X (του πρώην Twitter).

Συνόδευσε την ανάρτηση με φωτογραφίες των ποσοτήτων βοήθειας αφού επιθεωρήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό και παραμένουν σε ανοικτό χώρο στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης εν αναμονή της παραλαβής και της διανομής τους.

Οργανώσεις αρωγής κατηγορούν τον στρατό του Ισραήλ πως εμποδίζει τη διανομή βοήθειας την ώρα που οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να υποστούν λιμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση το διαψεύδει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button