ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέο ψηφιακό μητρώο παρακολούθησης προϊόντων καπνού

Σήμερα (10.4.2024) τέθηκε σε λειτουργία το «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ), μια νέα ψηφιακή εφαρμογή ηλεκτρονικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για προϊόντα καπνού.

Η νέα αυτή ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ απευθύνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε προϊόντα καπνού και βιομηχανοποιημένου καπνού και αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Το ψηφιακό μητρώο για παρακολούθηση προϊόντων καπνού 

  • αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου
  • συμβάλλει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των δημοσίων εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, με την Ε.2023/09-04-2024 Εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, διευκρινίζεται ότι:

– υποχρέωση εγγραφής στην εφαρμογή έχουν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην εφοδιαστική αλυσίδα καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, με εξαίρεση τους καπνοκαλλιεργητές και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς. Η εγγραφή τους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 29.6.2024

– οι υπόχρεοι, πριν την εγγραφή τους στο ΕΚΜΕΑ, πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων και να λάβουν αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:

  • οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης του καπνού,
  • τα πρόσωπα που έχουν εγγραφεί και έχουν λάβει αναγνωριστικό κωδικό οικονομικού φορέα από το Μητρώο Ιχνηλασιμότητας.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο προϊόντων καπνού, πλην των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά τσιγάρα, και είναι υπόχρεοι εγγραφής στο Μητρώο Ιχνηλασιμότητας από τις 20/5/2024, πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και στο ΕΚΜΕΑ έως και τις 20/8/2024.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr) στη διαδρομή: Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > Μητρώο ΕΚΜΕΑ, όπου παρατίθεται και αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της.

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button