ΕνημέρωσηΟικονομία

Κύπρος: Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες της βουτιάς θανάτου 24χρονου μετανάστη από το Μπαγκλαντές

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κύπρο, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας 24χρονος μετανάστης από το Μπαγκλαντές, έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Λεμεσσό στις 10 Απριλίου, στην προσππάθεια του να διαφύγει τον έλεγχο των αστυνομικών Αρχών που εισήλθαν στο διαμέρισμα για να διενεργήσουν έλεγχο στους εκέι παραμένοντες παράτυπους μετανάστες. Παράλληλα ένας ακόμη συνομίληκός του τραυματίστηκε σοβαρά στην προσπάθεια του να διαφύγει.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σε τραγωδία εξελίχθηκε επιχείρηση των Αρχών στη Λεμεσό για εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, γύρω στις 06:20 το πρωί της 10ης Απριλίου, μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), μετέβησαν κατόπιν πληροφορίας σε συγκεκριμένο διαμέρισμα στον 5ο όροφο πολυκατοικίας για να διενεργήσουν έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφού εισήλθαν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμα, δυο αλλοδαποί, προσπάθησαν να διαφύγουν πηδώντας ο ένας από παράθυρο υπνοδωματίου με αποτέλεσμα να πέσει στο μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το δεύτερο πρόσωπο πήδηξε από το μπαλκόνι του διαμερίσματος και έπεσε σε μπαλκόνι άλλου διαμερίσματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ο έτερος μετανάστης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Για παραβίαση της εισόδου του διαμερίσματος μίλησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΜΚΟ ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου

Εν τω μεταξύ εκ διαμέτρου αντίθετα γεγονότα σε σχέση με την Αστυνομία παρουσίασαν στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΜΚΟ ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου και ο νομικός Μιχάλης Παρασκευάς, αναφορικά με την μοιραία πτώση του 24χρονου μετανάστη από την Μπαγκλαντές από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της Λεμεσού, κατά τη διάρκεια επιχείρησης μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Ο κύριος Πολυκάρπου υποστήριξε ότι οι Αρχές έλαβαν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας υπό το καθεστώς τρόμου και εκβιασμού, τις οποίες «ενδεχομένως να τις χρησιμοποιήσουν για να συγκαλύψουν τις δικές τους παραλείψεις» .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε πληροφορίες ότι παραβιάστηκε η είσοδος και μπήκε μέσα μεγάλος αριθμός αστυνομικών. Εμείς αναφερόμαστε σε μαρτυρίες που έχουμε συλλέξει, δεν ήμασταν παρών και τα έχουμε θέσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών για να τα διερευνήσουν. Οι μαρτυρίες αυτές λένε ότι ήταν πέντε με έξι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα, παραβιάστηκε η κεντρική είσοδος και άρχισαν να συλλαμβάνουν τον κόσμο που κοιμόταν, άρχισαν να τους ξυπνούν και να τους φορούν χειροπέδες».

Ο κύριος Πολυκάρπου υποστήριξε ότι οι πόρτες των υπνοδωματίων στο διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου, σε ένα από τα οποία κοιμούνταν ο άτυχος 24χρονος και συνομήλικος ομοεθνής του τραυματίας, ήταν κλειδωμένες και παραβιάστηκαν από την Αστυνομία.

«Η μαρτυρία που έχουμε από άτομο που κοιμόταν με τον αδικοχαμένο μετανάστη, ήταν ότι μόλις ξύπνησε και είδε στο δωμάτιο αστυνομικούς, φαίνεται ότι σε κατάσταση πανικού, άνοιξε το παράθυρο του πέμπτου ορόφου και πήδηξε κάτω. Δεν υπάρχει κάποια λογική στο να προσπαθήσει να διαφύγει κάποιος από τον πέμπτο όροφο από παράθυρο. Μάλλον σε μια κατάσταση πανικού, αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί είδε τους αστυνομικούς, άνοιξε το παράθυρο και πήδηξε. Ο δεύτερος μετανάστης βγήκε στο μπαλκόνι και προσπάθησε να κατέβει στα μπαλκόνια των πιο κάτω ορόφων, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να καταπέσει.»

Ο κύριος Πολυκάρπου υποστήριξε ότι ο 24χρονος τραυματίας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, φρουρείται από αστυνομικούς την ώρα που εναντίον του δεν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

«Δεν μπόρεσαν ούτε συγγενείς του να τον επισκεφτούν»

Ο κύριος Πολυκάρπου ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την τραγωδία και είπε ότι ήδη έχει καταθέσει στοιχεία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Ερωτήματα για τον έλεγχο της ΥΑΜ που οδήγησε στην μοιραία πτώση 24χρονου

Από τη δική του πλευρά ο νομικός Μιχάλης Παρασκευάς τόνισε ότι χωρίς δικαστικό ένταλμα η είσοδος μελών της Αστυνομίας απαγορεύεται στο σπίτι του οποιουδήποτε και έκανε λόγο για αντιμετώπιση των μεταναστών από τις Αρχές «σαν να μην είναι άνθρωποι».

«Ζουν ανάμεσα μας, δουλεύουν, μας εξυπηρετούν όλους μας και την επόμενη ημέρα είναι σαν να μην είναι άνθρωποι. Μιλούμε ωσάν να είμαστε κράτος δικαίου, αλλά γίνονται εξωφρενικά πράγματα. Χθες δικηγόρος προσπάθησε να πάει να δει τους κρατούμενους στην Αστυνομία και δεν την άφησαν» .

Ο νομικός έκανε λόγο για «παιχνίδια» και «κρυφτούλι» που έχουν ως αποτέλεσμα τραγικά γεγονότα.

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Αντρέου υποστήριξε ότι η μετάβαση των μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στη συγκεκριμένη πολυκατοικία έγινε μετά από πληροφορία ότι σε δύο διαμερίσματα διέμεναν παράνομα αλλοδαποί και εξήγησε ότι ο αριθμός των προσώπων ήταν άγνωστος αρχικά, εξ’ ου και η μετάβαση έγινε από δύο μόνο αστυνομικούς.

Καθημερινά, είπε, η ΥΑΜ διενεργεί τέτοιους ελέγχους μετά από σχετικές πληροφορίες χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση δικαστικών ενταλμάτων αφού στόχος είναι ο εντοπισμός προσώπων και όχι τεκμηρίων, διαδικασία για την οποία απαιτείται ένταλμα έρευνας.

Ο κύριος Αντρέου είπε ότι κατά το 2023 εντοπίστηκαν και απελάθηκαν 10,000 αλλοδαποί που διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομα στην Κύπρο, μέσω αυτής της διαδικασίας ελέγχου.

Πηγή: alphanews

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button