ΕνημέρωσηΟικονομία

To background της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βελιγράδι

Ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο οικονομικών σχέσεων μεταξυ Ελλάδας και Σερβίας βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 12 Φεβρουαρίου, στο Βελιγράδι.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια των εργασιών του Σερβο – Ελληνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «το 2024 είναι μία ευκαιρία για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στις οικονομικές μας σχέσεις» (σ.σ. Ελλάδας – Σερβίας).

«To διμερές εμπόριο των δύο χωρών είναι περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ, όμως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης.

Τέλος, επισήμανε ότι «όλη αυτή η αναπτυξιακή δυναμική προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους: κατασκευές -είδαμε πόσα σημαντικά έργα δρομολογούνται-, υποδομές, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων.»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας (Γραφείο Οικονομικών Αύγουστος Υποθέσεων Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, Αύγουστος 2023), ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών ανήλθε στα 751 εκατ. ευρώ, κατά το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2021 κατά 22,48%. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στη Σερβία ανήλθαν σε 455,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τη Σερβία σε 295,7 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο κατέγραψε πλεόνασμα υπέρ της χώρας μας ύψους 159,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 46,57%.

Οι πιο σημαντικές κατηγορίες προϊόντων εξαγωγής προς την Σερβία είναι αργίλιο και τεχνουργήματα από αργίλιο, πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα από αυτές, καρποί και φρούτα βρώσιμα, φλούδες εσπεριδοειδών ή πεπονιών, ορυκτά καύσιμα και πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις.

Περίπου το 50% του συνολικού διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Σερβίας καταλαμβάνουν τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. Στα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνονται οι καρποί και τα φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή, αλλά και βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, πεπόνια, καρπούζια, φράουλες, κεράσια κ.ά.), καπνά, λαχανικά, λιπάσματα, εκχυλίσματα βύνης, ελαιόλαδο και βαμβάκι.

Στις εισαγωγές από τη Σερβία κυριαρχούν τα ποτά (κυρίως μεταλλικά και τα αεριούχα νερά και μπύρα), τα παγωτά, τα έλαια (κυρίως σογιέλαιο), οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, η ζάχαρη και η μελάσα, το καλαμπόκι, τα λαχανικά (κυρίως ντομάτες και κατεψυγμένα και παρασκευασμένα λαχανικά) και τα κατεψυγμένα φρούτα.

Οι κυριότεροι τομείς δραστηριότητας των ελληνικών επενδύσεων είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες πληροφορικής, οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, η παροχή συμβουλευτικών/νομικών υπηρεσιών κλπ. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε Σερβία, περιλαμβάνονται οι ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ.-ΕΚΟ, Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ, Coca Cola HBC, Eurobank EFG, Alumil, Isomat, Kleeman, Intracom, Chipita, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Καζίνο Λουτρακίου, Όμιλοι Δασκαλαντωνάκη και Λάμψα Α.Ε., Βερόπουλος (Vero), Autostop Interiors κλπ. Τον Δεκέμβριο 2021 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της Eurobank Σερβίας με την Direktna Bank. Ωστόσο, στις αρχές του 2023, ανακοινώθηκε η εξαγορά της Eurobank Direktna από τη Σερβική AIK Banka, του ομίλου ΜΚ Group.

Μ.Κ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button