ΕνημέρωσηΟικονομία

Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Κασσελάκη

Χωρίς την παρουσία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι,η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση λήφθηκε αργά το βραδυ της Κυρακής μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη που άνοιξε τη συζήτηση για την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος και της ιδεολογικής του ταυτότητας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης που βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές, αναμένεται να συμμετάσχει στην κρίσιμη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, την άμεση σύγκληση του οργάνου ζήτησαν 17 από τα 24 μέλη του κόμματος, με επιστολή προς τον πρόεδρο και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το ερωτηματολόγιο του iSYRIZA. Ανάμεσα στα μέλη που προέβησαν στην παραπάνω ενέργεια ήταν και πρόσωπα που στήριξαν τον νυν πρόεδρο στις εσωκομματικές εκλογές, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς και πλέον παίρνουν αποστάσεις από τις επιλογές Κασσελάκη.

Τα προαναφερθέντα 17 μέλη ήταν οι: Παναγιώτα Μπελώνη Αράπη, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Μαρία Κουβέλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Στο επίμαχο ερωτηματολόγιο, που ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να συμπληρώσουν τα μέλη του κόμματος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το λογότυπό του και αν πρέπει το κόμμα να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή, χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασιστεί από κανένα Όργανο του κόμματος, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτη φάση, η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε με ανακοίνωσή της την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη

«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα στον ιστότοπο του iSYRIZA την πρωτοβουλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει τη γνώμη των μελών του κόμματος για θέματα που αφορούν στη δομή, στην ονομασία, στο λογότυπο, καθώς και στην πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος.

Θα περίμενα, επομένως, από τον Πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε πως δεν θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και δήλωσε: «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ενώ έκανε και σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Η ανάρτηση του Χρήστου Σπίρτζη

«Θα θυμόμαστε όλοι όσοι συμμετείχαμε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις μάχες που δώσαμε και κερδήθηκαν για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόμμα των μελών, στην αυθεντική έκφραση της γνώμης τους και στην συμμετοχή μελών και φίλων του κόμματος μας στην διαμόρφωση των θέσεων, της πολιτικής αλλά και της λειτουργίας. Κατανοώ να μην γνωρίζουν οι πολίτες το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος μας https://www.syriza.gr/page/katastatiko.html

»Είναι όμως ασυνήθιστο και ταυτόχρονα τραγικό για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας να μην το γνωρίζουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων και μάλιστα με διακριτό ρόλο. Να μην γνωρίζουν τις διαδικασίες αλλά και ότι τα ίδια τα μέλη μπορούν να θέτουν τα ζητήματα που εκείνα θέλουν και να αποφασίζουν γι’ αυτά, μέσα από έναν δημοκρατικότατο διάλογο και θεσμοθετημένες διαδικασίες απόφασης και όχι δημοσκοπικής καταγραφής. Για να δώσουμε λοιπόν φωνή στα μέλη μας αλλά και στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδημοσιεύω τα αντίστοιχα άρθρα του καταστατικού μας, που οφείλουμε όλοι να τηρούμε και να γνωρίζουμε, υπερβαίνοντας τους εαυτούς μας… Διαφορετικά συμβάλουμε σε ένα οργανωτικό χάος, στην αποσυσπείρωση και σε μια περαιτέρω φθίνουσα πορεία, χωρίς σοβαρότητα».


Ο Πάνος Ρήγας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο ερωτηματολόγιο. Με μια ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην βουλευτής του κόμματος σημείωσε πως: «Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου, χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στη συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

H δήλωση του Πάνου Ρήγα

«Πέντε ημέρες πριν την κορυφαία διαδικασία του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ εμφανίζονται πρωτόγνωρες καταστάσεις και διαδικασίες. Είναι αλήθεια πως μετά την αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος, του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι μη σεβόμενοι δημοκρατικές διαδικασίες αποχώρησαν λοιδωρώντας τον πρόεδρο Στέφανο Κασελάκη. Άλλοι λίγες μέρες πριν το συνέδριο ανοίγουν συζήτηση για συμμαχίες και θέματα στρατηγικής που θα έπρεπε να τεθούν στο συνέδριο.

Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε.
Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση.

Σήμερα μάλιστα που η πολιτική της ΝΔ καταστρέφει την κοινωνία, που με αυταρχικές μεθόδους αντιμετωπίζει αγρότες και φοιτητές , που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. ΥΓ. Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button