ΑθλητισμόςΕνημέρωση

Πολιτιστική συνταγογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής: Πώς λειτουργεί και ποιους αφορά

Το Μέγαρο Μουσικής συμμετέχει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, για τρεις μήνες, έξι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και να εμπλακούν, στη συνέχεια, σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραπάνω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μεγάρου στο καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023). Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού. Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο. Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως πολιτιστικός φορέας, αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο διεξαγωγής προγραμμάτων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εμπειριών τέχνης και πολιτισμού. Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button