ΑθλητισμόςΕνημέρωση

Βρετανία: Δεσμεύεται να επενδύσει σχεδόν 250 εκ. στερλίνες για το ουκρανικό πυροβολικό

Η Βρετανία δεσμεύτηκε να επενδύσει σχεδόν 250 εκατομμύρια στερλίνες στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού για την Ουκρανία, κατά την δεύτερη επέτειο σήμερα Σάββατο (24/2) της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

Το πυροβολικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αντίσταση της Ουκρανίας στην εισβολή και το πακέτο 245 εκατομμυρίων στερλινών, που ανακοινώθηκε αποσκοπεί στην αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών πυροβολικού του Κιέβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβαίνοντας στην ανακοίνωση αυτή, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς σημείωσε ότι η «ακλόνητη αποφασιστικότητα και αντοχή» της Ουκρανίας συνεχίζει «να εμπνέει τον κόσμο».

«Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας απώθησαν τους Ρώσους εισβολείς ώστε να ανακαταλάβουν το μισό από το έδαφος που έκλεψε ο Πούτιν, ενώ υποβάθμισαν σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσίας –με περίπου το 30% του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας να έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές και χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα να έχουν καταστραφεί.

Αλλά δεν μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας –και γι’αυτόν τον λόγο εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για τη νίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική χρηματοδότηση με σχεδόν ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου στερλινών θα ενισχύσει τα κρίσιμα αποθέματά τους σε πυρομαχικά πυροβολικού, καθώς η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ολοκληρώνει περαιτέρω παράδοση προηγμένων αντιαρματικών πυραύλων.

Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και μια νίκη για τη δημοκρατία, για τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες και για τον ουκρανικό λαό», σημείωσε ο Σαπς.

Η σημερινή ανακοίνωση έπεται επιβεβαίωσης την Πέμπτη ότι, η Βρετανία παρέδωσε άλλους 200 αντιαρματικούς πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σημείωσε ότι τώρα είναι «η ώρα να δείξουμε ότι η τυραννία δεν θα θριαμβεύσει ποτέ και να πούμε για άλλη μια φορά ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας σήμερα και στο μέλλον».

«Ήμουν στο Κίεβο πριν από μόλις λίγες εβδομάδες και συνάντησα τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες. Κάθε οδυνηρή ιστορία ήταν μια υπενθύμιση του θάρρους της Ουκρανίας απέναντι στα τρομερά δεινά.

Ήταν μια υπενθύμιση του τιμήματος που καταβάλλουν όχι μόνον για να υπερασπιστούν τη χώρα τους εναντίον μιας εντελώς αδικαιολόγητης εισβολής, αλλά και για να υπερασπιστούν τις ίδιες τις αξίες της ελευθερίας, της κυριαρχίας και του κράτους δικαίου, στις οποίες στηριζόμαστε όλοι.

Η Βρετανία προχωρά παραπέρα όσον αφορά την υποστήριξή μας. Ανακοίνωσα τον περασμένο μήνα το μεγαλύτερο μεμονωμένο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας την συνολική μας υποστήριξη στα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες και υπέγραψα ένα δεκαετές σύμφωνο συνεργασίας για την ασφάλεια –το πρώτο του είδους του», υπογράμμισε επίσης ο Σούνακ.

Σε δηλώσεις του επίσης με αφορμή την δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ εξήρε «τη δύναμη, την αντοχή και το θάρρος» της Ουκρανίας και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματός του στην υποστήριξη της αντίστασής της στις ρωσικές δυνάμεις.

«Όταν συνάντησα τον (Ουκρανό) πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από έναν χρόνο τον διαβεβαίωσα ότι η Βρετανία στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η υπόσχεση αυτή είναι σθεναρή. Όποιος κι αν είναι στην εξουσία σε αυτήν την χώρα, η Βρετανία θα υποστηρίζει πάντα την Ουκρανία.

Θα σταθούμε σθεναρά στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί για να νικήσουν, διότι γνωρίζουμε ότι δεν διακυβεύεται μόνον το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά το μέλλον της δημοκρατίας και της παγκόσμιας σταθερότητας. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στη δειλία και την βαρβαρότητα του Πούτιν να επικρατήσουν», τόνισε ο Κιρ Στάρμερ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button