ΕνημέρωσηΠολιτική

Θα αναβιώσει η Moto Guzzi την Stornello Scrambler;

του Νεκτάριου Διατσίδη

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μοτοσυκλέτες Scrambler είναι μία κατηγορία σχετικά μικρού κυβισμού και η Moto Guzzi θα μπορούσε σίγουρα να εντάξει μία στη γκάμα της.
Ο Ιταλός κατασκευαστής μοτοσυκλετών Moto Guzzi έχει μια αρκετά εντυπωσιακή γκάμα μοντέλων. Από μοντέλα roadster όπως η V7, μέχρι μοτοσυκλέτες περιπέτειας όπως η V85 TT, και ακόμη και στον κόσμο του sport-touring με τη V100 Mandello. Αλλά αυτό που λείπει από τον κατάλογο της Guzzi είναι μία scrambler, ένας χώρος που κάποτε καταλάμβανε η V7 Stornello.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν, καθώς η Moto Guzzi έκανε πρόσφατα αίτηση για εμπορικό σήμα στο όνομα Stornello στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στο USPTO, η Guzzi υπέβαλε αίτηση για αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 22 Αυγούστου του 2023. Ενώ οι κατασκευαστές υποβάλλουν αίτηση για εμπορικά σήματα για μια δέσμη ονομάτων αλλά δεν καταλήγουν ποτέ να τα χρησιμοποιούν, το USPTO έχει πολύ αυστηρότερες διατάξεις χρήσης ή απώλειας, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις κατατεθεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή εμπορικό σήμα, οι εταιρείες βρίσκονται υπό πολύ μεγαλύτερη πίεση να τα χρησιμοποιήσουν, για να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν εντελώς τα δικαιώματα επί του εμπορικού σήματος.

Αυτό σημαίνει για εμάς τους λάτρεις των δίτροχων, ότι είναι περισσότερο από πιθανό η Moto Guzzi να εργάζεται πράγματι σε ένα νέο μοντέλο που φέρει το όνομα Stornello. Ενώ υπήρχε μια έκδοση Stornello της V7 roadster από το 2016, το μοντέλο χρονολογείται στην πραγματικότητα από το 1961, με τη Stornello 125 Scrambler America. Αυτή η μοτοσυκλέτα ήταν φιλική προς τους αρχάριους με έναν ζωηρό μονοκύλινδρο κινητήρα 125 κ.εκ. ακριβώς το αντίθετο από τον μεγάλου κυβισμού, εγκάρσια τοποθετημένο V-twin που βρίσκουμε στη V7. Και είναι ακριβώς λόγω αυτής της πολύπλευρης ιστορίας που η πρόταση ενός νέου ονόματος Stornello γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική.


Ομολογουμένως, το λανσάρισμα ενός νέου μοντέλου V7 Stornello είναι κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους φίλους της μάρκας που αναζητούν μία στιβαρή και με ρετρό στοιχεία roadster. Αλλά η Moto Guzzi θα μπορούσε κάλλιστα να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση. Η V85 TT έχει αποδειχθεί ότι είναι μια πολύ ικανή μοτοσυκλέτα περιπέτειας και η προσθήκη περισσότερης ρετρό εμφάνισης και το σήμα Stornello σίγουρα δεν φαίνεται πολύ κακή ιδέα.
Αν και αυτές οι ιδέες είναι καλές, ίσως αυτό που είναι ακόμα πιο ωραίο είναι αν δούμε τα πράγματα από τη μεγαλύτερη εικόνα. Η Moto Guzzi ανήκει στην Piaggio, η οποία κατέχει επίσης την Aprilia, μεταξύ άλλων Ιταλών κατασκευαστών. Η Aprilia παρουσίασε πρόσφατα την RS 457, που είναι έτοιμη να ταρακουνήσει την κατηγορία των σπορ μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού.

Οι πλατφόρμες με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα όπως η 457 είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν σε μια σειρά από νέα μοντέλα, οπότε τι θα συμβεί αν η Stornello είναι στην πραγματικότητα ένα δυναμικό scrambler μοντέλο με ρετρό σχεδιασμό πάνω στη νέα πλατφόρμα της 457; Ακριβώς όπως η πρώτη Stornello το 1961, αυτό σίγουρα θα προσέλκυε αρχάριους αναβάτες στο αγοραστικό κοινό της Moto Guzzi. Επιπλέον, πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές μειώνουν τη χωρητικότητα του κινητήρα υπέρ των πιο εύχρηστων μοτοσυκλετών.
Αν δούμε την Triumph, με τη Speed και τη Scrambler 400, με τις μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού με δυνατούς κινητήρες, ένα μοντέλο όπως το προτεινόμενο Stornello 457 σίγουρα θα ενδιέφερε πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς. Θα είναι επίσης ο τέλειος τρόπος μετακίνησης σε χώρες με μεγάλη κίνηση και λιγότερο από ιδανικές οδικές συνθήκες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες και άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν γίνει πραγματικότητα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το εισιτήριο της Moto Guzzi για μεγάλης κλίμακας επέκταση στην Ασιατική αγορά. Θα μπορούσε η Moto Guzzi να είναι η επόμενη που θα ανέβει στην κατηγορία μικρού κυβισμού;

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button