ΕνημέρωσηΟικονομία

Ζίγκφριντ Μουρεσάν: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο Σχέδιο Ανάκαμψης»

Ως «σταθερό» και «αξιόπιστο» ξεχωρίζει το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που έχει καταθέσει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος της ομάδας Εργασίας για τον Προϋπολογισμό και τις Διαρθρωτικές Πολιτικές, Ζίγκφριντ Μουρεσάν.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω ομάδα παρακολουθεί, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων και των 27 κρατών μελών. Όπως λέει ο κ. Μουρεσάν, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αυτό «μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει, επίσης, ότι η υλοποίηση του «μεγαλύτερου πακέτου οικονομικής υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF)» προχωρά «πολύ καλά», καθώς έχουν ήδη εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 27 κρατών και 21 έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση.

Τα κράτη μέλη, όπως λέει, «κατανοούν ότι αυτό είναι ένα ταμείο για την αναβάθμιση των οικονομιών τους, για να τις κάνουν πιο πράσινες, πιο καθαρές, πιο ψηφιακές» και, αναφερόμενος στη χώρα μας, σημειώνει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτοποριακό παράδειγμα ως προς αυτό, με τα 15 δισ. ευρώ να έχουν ήδη απορροφηθεί».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεχωρίζει για την ευθυγράμμισή του με τις ανάγκες της χώρας, αποδεικνύοντας την εξαιρετική στρατηγική της κυβέρνησης στην αξιοποίηση των κονδυλίων», και επιχειρηματολογώντας γι’ αυτό το συμπέρασμά του, προσθέτει: «Το σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, πρωτοβουλίες αναδάσωσης και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, αποδεικνύοντας τη δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Επιπλέον, η στήριξη της ψηφιακής μετάβασης μέσω επενδύσεων στη δημόσια διοίκηση, τη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές δεξιότητες, μαζί με πρωτοβουλίες, όπως η παροχή κουπονιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η επαγγελματική κατάρτιση για πρόσφυγες, αναδεικνύει μια μακρόπνοη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση που αντιμετωπίζει τις ψηφιακές και κοινωνικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Και καταλήγοντας, λέει: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα πολύ καλό σχέδιο. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την Ελλάδα ενόψει μελλοντικών προκλήσεων».

Σχετικά με την άνοδο (στις μετρήσεις) των υποστηρικτών εξτρεμιστικών πολιτικών κύκλων (και πολιτικών) σε όλα τα κράτη μέλη, ο κ. Μουρεσάν τονίζει ότι «η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί κίνδυνο επειδή οι εξτρεμιστές, οι λαϊκιστές, οι υπερεθνικιστές δεν έχουν λύση στα προβλήματα των πολιτών» και πιστεύει ότι «οι πολίτες της Ευρώπης θα καταλάβουν, μέχρι την ημέρα των ευρωεκλογών, ότι η καλύτερη συνταγή κατά των εξτρεμιστών είναι να ψηφίσουμε υπεύθυνα, ευρωπαϊκά, κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έχουν πραγματικές λύσεις για τους λαούς της Ευρώπης».

Στο ερώτημα, δε, που θέτουν κυρίως οι νέοι «γιατί να πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, αφού οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς», αφού υπενθυμίζει ότι αυτοί «είναι οι πολιτικοί που επιλέγονται από τους πολίτες, από τους νέους», καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές εκλογές και να ψηφίσουν ενημερωμένοι, δηλαδή, «να ψηφίσουν εκείνους τους υποψηφίους που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους, που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που ταιριάζουν στο προφίλ ενός ικανού βουλευτή του ΕΚ» και «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πούμε ότι η ψήφος μας είναι άχρηστη, διότι δεν είναι».

«Κάθε ψήφος είναι σημαντική», προσθέτει και συνεχίζει: «Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι: ενημερωθείτε και πηγαίνετε να ψηφίσετε. Η ψήφος σας είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι υποψήφιοι που κερδίζουν ορισμένες θέσεις θα μας εκπροσωπούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα 5 χρόνια, θα υιοθετήσουν ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τη ζωή μας. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλους ανθρώπους να επιλέξουν για εμάς. Πρέπει να κάνουμε αυτές τις επιλογές μόνοι μας».

Ο κ. Μουρεσάν και άλλα μέλη της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κράτη μέλη κ.ά., θα βρεθούν στην Αθήνα, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο με θέμα «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη», που διοργανώνεται από το ΕΛΚ και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κ. ά., ενώ θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ζίγκφριντ Μουρεσάν: «Η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό και αξιόπιστο Σχέδιο Ανάκαμψης» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button