Διεθνή επικαιρότητα

Παραμένει το μυστήριο με το θάνατο του Ναβάλνι – Με μώλωπες η σορός του

Το μυστήριο με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι λύθηκε σύμφωνα με την Novaya Gazeta Europe καθώς βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου του Σαλεχάρντ με πληροφορίες να θέλουν το σώμα του να είναι γεμάτο μώλωπες. 

Σύμφωνα μέλος ιατρικού προσωπικού του είπαν ότι το σώμα του Ναβάλνι έφερε σημάδια μώλωπες και παρόλο που οι μώλωπες δεν φαίνεται να προέρχονται από ξυλοδαρμό, ο Ναβάλνι πρέπει να ήταν ακόμα ζωντανός για να εμφανιστούν.

«Μπορώ να πω ότι οι τραυματισμοί που περιγράφουν όσοι τους είδαν φαίνεται να προέρχονται από σπασμούς. … Εάν ένα άτομο έχει σπασμούς και άλλοι προσπαθούν να το κρατήσουν κάτω, αλλά οι σπασμοί είναι πολύ ισχυροί, τότε εμφανίζονται μώλωπες. Είπαν επίσης ότι είχε μια μελανιά στο στήθος του – το είδος που προέρχεται από έμμεσο καρδιακό μασάζ».

Μέχρι το Σάββατο (18/2), δεν είχε ακόμη διενεργηθεί νεκροψία, ανέφεραν πηγές.

«Οπότε προσπάθησαν να τον επαναφέρουν και πιθανότατα πέθανε από καρδιακή ανακοπή», είπε. «Αλλά κανείς δεν λέει τίποτα για το γιατί υπέστη καρδιακή ανακοπή», κατέληξε.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ναβάλνι την Παρασκευή (16/2), η σορός του μεταφέρθηκε αρχικά στην πόλη Λαμπιτνάνγκι, 36 χιλιόμετρα μακριά από την ποινική αποικία όπου πέθανε, στο χωριό Χαρπ της πολύ βόρειας αυτόνομης περιφέρειας Γιαμαλο-Νένετς της Ρωσίας.

«Συνήθως οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν στη φυλακή μεταφέρονται κατευθείαν στο Γραφείο Ιατροδικαστικής στην οδό Γκλάζκοβα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μεταφέρθηκε στο κλινικό νοσοκομείο για κάποιο λόγο», δήλωσε ένας παραϊατρικός στην υπηρεσία ασθενοφόρων του Σαλεχάρντ.

«Τον οδήγησαν στο νεκροτομείο, τον έφεραν μέσα και στη συνέχεια τοποθέτησαν δύο αστυνομικούς μπροστά από την πόρτα. Θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν βάλει μια πινακίδα που να λέει κάτι μυστηριώδες συμβαίνει εδώ!. Φυσικά, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είχε συμβεί, γιατί όλη αυτή η μυστικότητα και αν προσπαθούσαν να κρύψουν κάτι σοβαρό».

Σύντομα προέκυψε ότι το πτώμα που παραδόθηκε ήταν αυτό του Αλεξέι Ναβάλνι και ότι ο θάνατός του ήταν «μη εγκληματικής φύσης», όρος που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι δεν εμπλέκονται πυροβόλα όπλα. Στη συνέχεια διαδόθηκε η πληροφορία ότι στους παθολόγους του νοσοκομείου είχε απαγορευτεί να διενεργήσουν αυτοψία, πρόσθεσε η πηγή.

«Κάποιοι είπαν ότι ήρθε εντολή από τη Μόσχα να περιμένουν την άφιξη ειδικών από την πρωτεύουσα, ενώ άλλοι είπαν ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν αυτοψία. Η υπόθεση είναι πολιτική και δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί. Και αν κάνεις αυτοψία και λάβεις άμεση εντολή να αλλάξεις το αποτέλεσμα, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό. Και μπορεί επίσης να γίνεις ο ένοχος. … Αλλά αν δεν έγινε αυτοψία, δεν υπάρχει κανείς να ρωτήσει».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button