ΕνημέρωσηΟικονομία

Με νέο σύστημα του χρόνου η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς για τα έργα των υποδομών που απαιτούνται αλλά και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν και θα δοθούν το προσεχές διάστημα στους αγρότες, παρέθεσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς.

«Η καταστροφή που έχει γίνει, εκτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές και πάνω από 1 δισ. φτάνουν οι αποζημιώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις υποδομές ανέφερε:

  •  Περίπου 900 εκατ. ευρώ θα συμβασιοποιηθούν άμεσα, τα 420 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα άλλα 480 εκατ. ευρώ επειδή δεν είναι επιλέξιμα, θα αντληθούν από τον κρατικό προυπολογισμό.
  • 470 εκατ. ευρώ θα πάνε για τον σιδηρόδρομο από ευρωπαϊκά χρήματα και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ.
  • Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ποσό, γίνονται μελέτες, τα περισσότερα χρήματα θα είναι από το ΕΣΠΑ
  • Για έργα πρώτης αποκατάστασης και αγροτική οδοποιία, 140 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους, θα υπάρξουν κι άλλα.

Για τις αποζημιώσεις είπε ότι συνολικά έχει υπολογιστεί ένα δις ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Έχουν δοθεί 307 εκατ. ευρώ, 150 εκατ από τον ΕΛΓΑ και 157 εκατ. απο την κρατική αρωγή. Έχουμε μπροστά μας πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
  • Το επόμενο στάδιο από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή η εξόφληση για την παραγωγή που χάθηκε, που θα είναι τουλάχιστον 110 εκατ, θα δοθούν έως τέλος Ιουνίου
  • Διευκρίνισε ότι άλλο είναι η πρώτη αρωγή και άλλο η κρατική αρωγή. Τώρα είναι σε εξέλιξη ο β’ γύρος της πρώτης αρωγής (καταβολή 2.000 € και 4.000 €). Η δεύτερη φάση της πρώτης αρωγής αφορά την καταβολή των 5.000 € και των 10.000 € που ξεκινά. Μετά έρχεται η κρατική αρωγή που έχει κι εκείνη δύο στάδια. Το πρώτο είναι η προκαταβολή έως 200.000 και σε δεύτερο στάδιο έρχεται η πλήρης αποζημίωση έως και 500 χιλιάδες ευρώ. Έχουν ξεκινήσει οι προκαταβολές.

Ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισε ότι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο θα έχουν δοθεί τουλάχιστον 310 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις. Έτσι οι αγρότες εως τον Ιούνιο θα έχουν λάβει περίπου 500 χιλιάδες, αν υπολογιστούν και όσα έχουν λάβει μέχρι σήμερα.

Για το αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε ότι χτες ψηφίστηκε ο νόμος για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Η ΚΥΑ είναι έτοιμη και θα την υπογράψουμε άμεσα. Η προκαταβολή για φέτος θα καταβληθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου, και θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ». Ειδικά για τη Θεσσαλία διευκρίνισε, ότι για τις περιπτώσεις που εφέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργειες από ό,τι πέρσι, για την καταβολή της προκαταβολής θα ληφθεί υπ’ όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2023.

Ο κ. Πετραλιάς είπε ότι για το επόμενο έτος που η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη, θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% θα δίνεται οριζόντια αλλά το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωσης κάθε αγρότη.

To άρθρο Με νέο σύστημα του χρόνου η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button