ΕνημέρωσηΟικονομία

Nέος ποινικός κώδικας: Ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο πάνω 100.000 ευρώ

Ακόμα και τα 3 χρόνια υπερβαίνουν οι ποινές φυλάκισης που προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ..

Στη λίστα μάλιστα με τις οφειλές στο Δημόσιο που παραμένουν αρρύθμιστα και δεν εξυπηρετούνται για περισσότερους από 4 μήνες θα συνυπολογίζονται και αυτά που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια μαζί με τις λοιπές προσαυξήσεις που προκύπτουν από τους τόκους.

Συνεπώς, διευρύνεται ο αριθμός των οφειλετών με χρέη προς το δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ενός έτους τουλάχιστον. Οι ποινές αυτές μπορεί να υπερβούν και τα 3 έτη αν το συνολικό ποσό των απλήρωτων οφειλών ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.

Ο οφειλέτης γλυτώνει την ποινή φυλάκισης και μένει ατιμώρητος στην περίπτωση που εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Επιπλέον, εφόσον αμφισβητεί το χρέος, δηλαδή το ύψος του ποσού που του έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία, σε περίπτωση μη δικαίωσης από τη ΔΕΔ, και στα διοικητικά δικαστήρια, οπότε μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης οι διαδικασίες επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν». Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αυστηρότερες με το νέο ποινικό κώδικα γίνονται και οι κυρώσεις για αδικήματα που σχετίζονται με την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το διοικητικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ διατηρείται ως έχει. Αλλάζουν ωστόσο οι χρηματικές ποινές για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος της παράβασης. Αυξάνονται στα 4 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, αν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή την οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις:

α) Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως δέκα 10.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί είτε εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε 4.000.000 εκ ευρώ από 1.000.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα

β) Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως δύο έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση.

γ) Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

δ) Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του Δημοσίου.

To άρθρο Nέος ποινικός κώδικας: Ποινές φυλάκισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο πάνω 100.000 ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button