Ομορφιά

5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Αν τρέχεις τακτικά, τότε ξέρετε ότι το τρέξιμο κάποια στιγμή γίνεται ρουτίνα. Δεν πειράζει, εκτός αν έχεις συνηθίσει να το κάνεις λάθος, ειδικά όταν γυρίζεις σπίτι. Πολλές από τις «κινήσεις» που κάνεις μετά το τρέξιμο μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σου.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις από το πρώτο λεπτό του τρεξίματος μέχρι την στιγμή που θα σταματήσεις.

1. Φοράς τα ίδια ρούχα:

Βάλε τα ιδρωμένα ρούχα κατευθείαν στο καλάθι με τα άπλυτα. Τα μουσκεμένα μπλουζάκια, σορτς, εσώρουχα και κάλτσες αποτελούν ιδανικό έδαφος για μύκητες και βακτήρια που μπορούν να βλάψουν την υγεία του δέρματος.

Ανεξάρτητα από το αν μπορείς να κάνεις ένα ντους αμέσως μετά το τρέξιμο, το να φορέσεις καθαρά υφάσματα βελτιώνει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του δέρματος και των μυών, απομακρύνοντας τις τοξίνες που έχουν αποβληθεί με τον ιδρώτα.

2. «Κουλουριάζεις» στον καναπέ:

Αν έχεις συνηθίσει να τρέχεις αργά το απόγευμα και το βράδυ, τότε μπορείς εύκολα να μπεις στον πειρασμό να ξεχυθείς στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση όταν γυρίσεις στο σπίτι. Μην το κάνεις αυτό. Μία ελαφριά άσκηση 15 έως 20 λεπτών μετά το τρέξιμο θα βοηθήσει ιδανικά την κυκλοφορία του αίματος και την ανάκαμψη των μυών. Μπορείς να κάνεις μία χαλαρή δραστηριότητα στο σπίτι, ή να βγάλεις βόλτα τον σκύλο σου ή να κάνεις μερικές διατάσεις. Επίσης, μπορείς να σταθείς στην κουζίνα ενώ ετοιμάζεις το φαγητό.

3. Τρώς λάθος πράγματα:

Ο ιδανικός χρόνος για την κατανάλωση στερεών τροφών μετά την προπόνηση είναι 2030 λεπτά. Αν πρέπει να πας κατευθείαν στη δουλειά, πάρε το πρωινό σου μαζί σου σε ένα τάπερ και φάε το αμέσως μόλις φτάσεις ή καθ’ οδόν. Επίσης, για να ενισχύσεις τα επίπεδα ενέργειάς σας, φάε ένα γεύμα που περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, ελάχιστα λιπαρά και επαρκείς ποσότητες σύνθετων υδατανθράκων.

Ακόμα χειρότερο είναι να μην τρως τίποτα μετά το τρέξιμο. Θα συνειδητοποιήσεις αυτό το λάθος αργότερα. Θα φας τροφές με πολλές θερμίδες, όπως γλυκά ή λιπαρά φαγητά στην καντίνα, καταστρέφοντας το αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων του τρεξίματος.

4. Κάνεις βαριές δουλειές:

Αν είσαι βρώμικος και ιδρωμένος, σκέφτεσαι επί τη ευκαιρία να καθαρίσεις τον κήπο ή να μεταφέρεις καυσόξυλα από την αποθήκη. Όμως, αυτό είναι μία κακή ιδέα. Όταν οι μύες σου είναι ήδη σφιγμένοι και αφυδατωμένοι από το τρέξιμο, οποιαδήποτε άλλη έντονη άσκηση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμό και κράμπες.

Το αντίθετο θα ήταν το επιθυμητό. Κάνοντας βαριές δουλειές του σπιτιού πριν βγεις για τρέξιμο, θα ζεστάνεις τους μυς σας και θα τους βοηθήσεις να αποδώσουν καλύτερα.

5. Δεν κάνεις επαρκή αποθεραπεία:

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ή πόσο σκληρά τρέχεις κάθε φορά, μην υποτιμάς την διαδικασία της αποθεραπείας και της αποφόρτισης του οργανισμού σου αμέσως μετά το τέλος της άσκησης.

Τέντωσε κάθε μυϊκή ομάδα ξεχωριστά και αργά για 15 λεπτά για να ανακουφίσεις την μυϊκή σου ένταση, να αυξήσεις την ευλυγισία και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αν θέλεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους με πεντανόστιμα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά στην πόρτα σου, μπες στο mynutri.gr!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button