Διεθνή επικαιρότητα

Χιλή: Σκηνές αποκάλυψης από τις πυρκαγιές – Φόβοι για δραματική αύξηση των νεκρών

Μάχη με τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από την Παρασκευή 02/02 στην κεντρική Χιλή και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 112 ανθρώπους, δίνουν οι πυροσβέστες. Πρόκειται για τις πιο φονικές πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Οι φωτιές καίνε με μεγάλη ένταση γύρω από την πόλη Βίνα ντελ Μαρ, όπου ένας βοτανικός κήπος που ιδρύθηκε το 1931 καταστράφηκε από τις φλόγες. Τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ άλλοι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους από τις φλόγες και τους καπνούς στο ανατολικό άκρο της πόλης. Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τη δημόσια υγεία από το αντίστοιχο υπουργείο. Το υπουργείο Υγείας ζήτησε την αναστολή των προαιρετικών χειρουργείων και τη δημιουργία εξουσιοδοτημένων προσωρινών νοσοκομείων.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 200 άνθρωποι αγνοούνται στη Βίνα ντελ Μαρ και στη γύρω περιοχή. Η πόλη των 300.000 κατοίκων είναι ένα δημοφιλές παραλιακό θέρετρο.

Οι αξιωματούχοι έχουν επεκτείνει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές.

Στρατιωτικό προσωπικό έχει αναπτυχθεί μαζί με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Χιλής, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 112.

Πλάνα από drone που τράβηξε το Reuters στην περιοχή Βίνα ντελ Μαρ απεικονίζουν ολόκληρες γειτονιές που έχουν καεί, με τους κατοίκους να ψάχνουν στα συντρίμμια καμένων σπιτιών, οι στέγες των οποίων έχουν καταρρεύσει. Στους δρόμους είναι στοιβαγμένα καμένα αυτοκίνητα.

Ο Ροντρίγκο Μουντάκα, κυβερνήτης της περιοχής Βαλπαραΐσο, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει ότι ορισμένες από τις πυρκαγιές μπορεί να προκλήθηκαν σκόπιμα, επαναλαμβάνοντας μια θεωρία που είχε επίσης αναφερθεί το Σάββατο από τον πρόεδρο Μπόριτς.

«Αυτές οι φωτιές ξεκίνησαν σε τέσσερα σημεία που άναψαν ταυτόχρονα», είπε ο Μουντάκα. «Ως Αρχές, θα πρέπει να εργαστούμε αυστηρά για να βρούμε ποιος είναι υπεύθυνος».

Οι πυρκαγιές γύρω από τη Βίνα ντελ Μαρ ξεκίνησαν σε ορεινές δασικές περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Αλλά εξαπλώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές στην περιφέρεια της πόλης παρά τις προσπάθειες των Αρχών της Χιλής να επιβραδύνουν τις φλόγες.

Το Σάββατο, ο Μπόριτς είπε ότι οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή υγρασία και οι υψηλές ταχύτητες ανέμου καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο των πυρκαγιών στην κεντρική Χιλή, οι οποίες έχουν ήδη κάψει σχεδόν 20.000 στρέμματα δασικών και αστικών περιοχών.

Οι αξιωματούχοι ζητούν από τους ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές να εκκενώσουν τα σπίτια τους το συντομότερο δυνατό, ενώ όσοι βρίσκονται μακριά από τις πυρκαγιές καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία στη Βίνα ντελ Μαρ και στις γειτονικές πόλεις Κιλπουέ και Βίλ Αλεμάνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποφευχθούν περιστατικά λεηλασιών.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας όπου επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες στην κεντρική Χιλή. Τους τελευταίους δύο μήνες, το μοτίβο του καιρού Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική Νότια Αμερική, που έχουν επίσης αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button