ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησαν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά από την ΑΑΔΕ

«Έβαλε μπρος» από σήμερα (7.4.2024) η ΑΑΔΕ την σταδιακή αποστολή σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος από φέτος θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 11 συνολικά μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί από τους φορολογούμενους μέχρι τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Έτσι, όσοι φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ στο κινητό τους, ξεκίνησαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να αναζητήσουν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στον προσωπικό τους λογαριασμό στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των εκκαθαριστικών

Έτσι, οι φορολογούμενοι μπορούν εύκολα να δουν το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  1. Mπαίνοντας στην αρχική σελίδα του myAADE.
  2. Κάνοντας κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  3. Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  4. Κάνοντας κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis.
  6. Επιλέγοντας το έτος 2024 εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και ελαφρύνσεις

Φέτος, έκπτωση 10% δικαιούνται περίπου 305.000 φορολογούμενοι που είχαν ασφαλίσει πλήρως το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών εφόσον η ασφάλιση είναι τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ αν είχαν ασφαλίσει το ακίνητό τους για λιγότερους από 12 μήνες θα έχουν αναλογική έκπτωση για κάθε μήνα ασφάλισης. Δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση για όσους εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ και όχι σε δόσεις. Η έκπτωση φόρου 3% ισχύει μόνο όταν ο φορολογούμενος πληρώσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και όχι των ακινήτων.

Μικρότερες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα έχουν και όσοι προχώρησαν σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου μέσα στο έτος και έτσι μειώθηκε η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Επιπλέον, κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και όσοι διόρθωσαν την εικόνα του Ε9 που είχαν υποβάλει στην ΑΑΔΕ και με τις αλλαγές, η αξία της ακίνητης περιουσίας προέκυψε μικρότερη από εκείνη που είχαν το 2022, και όσων αυξήθηκαν τα προστατευόμενα μέλη και έχουν παράλληλα, χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

Επισημαίνεται ακόμα πως οι χρεώσεις θα είναι ίδιες με πέρυσι εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης μέσα στο 2023, καθώς οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν οι ίδιες.

Ποιοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ

Ωστόσο, πιο «βαριά» θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φέτος για μια σειρά από ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συγκεκριμένα για όσους:

  • Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
  • Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
  • Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
  • Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.
  • Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

To άρθρο ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησαν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά από την ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button