ΕνημέρωσηΠολιτική

ΣΕΑΑ: «Καμπανάκι κινδύνου» για τη διαδικασία επιδότησης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση λένε οι εισαγωγείς

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», λήγει στις 30 Απριλίου και το καινούργιο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές του καλοκαιριού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διάστημα αυτό που δεν θα υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης οι πωλήσεις των ηλεκτρικών Αυτοκινήτων θα είναι ΜΗΔΕΝ.

Ποιος θα πάει να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο χωρίς επιδότηση. Θα είναι τελείως τρελός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να μην ανοίξουμε το κεφάλαιο των λιγοστών φορτιστών. Πλήρης αποτυχία. Βέβαια υπάρχει ένα πρόγραμμα στα χαρτιά όπου το ταμείο Ανάκαμψης θα παρέχει για το «Φορτίζω Παντού» 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα πάνε στους Δήμους και τα υπόλοιπα 50 εκατ. σε ιδιώτες οι οποίοι θα κατασκευάσουν προσβάσιμους φορτιστές τόσο στις εθνικές οδούς όσο και μέσα στις πόλεις.

Ας αφήσουμε τους φορτιστές και ας δούμε το σοβαρότατο πρόβλημα με τις κρατικές επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Γιατί σταματάει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»; Απλά γιατί δεν υπάρχουν πόροι. Υποψήφιοι αγοραστές κάνουν αιτήσεις αλλά απάντηση δεν παίρνουν. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακυρώνονται οι παραγγελίες και η αγορά παγώνει.

Από την άλλη πλευρά τα εργοστάσια υποχρεώνουν τους εισαγωγείς σε κάθε νέα παραγγελία καινούργιων αυτοκινήτων να υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων που φυσικά δεν διατίθενται.

Με ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Α.Α χτυπάει το καμπανάκι στο αρμόδιο υπουργείο. Τι επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων:

« Με μεγάλο αριθμό πελατών να μη γίνονται δεκτοί για την επιδότηση των € 8.000 στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», ελλείψει πόρων, ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται περαιτέρω αύξηση του οικονομικού κινήτρου στον υπό σχεδίαση 3ο κύκλο.

Έναντι αυτού σημειώνονται τα εξής:

  • Οι ανακοινώσεις δεν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με το ΣΕΑΑ.
  • Ο ΣΕΑΑ επιχειρηματολογεί καιρό τώρα πως πρέπει να μειωθεί το ποσό της επιδότησης, ώστε να το απολαμβάνουν κατά το δυνατό περισσότεροι.
  • Τα παράπονα των πελατών στις εκθέσεις, καθώς η πλατφόρμα δεν δέχεται τα αιτήματα τους, δεν είναι πλέον διαχειρίσιμα.
  • Οι επιδοτήσεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί και σε πολλές περιπτώσεις καταργηθεί.
  • Με ένα ποσό όπως το αρχικό των € 5.000, η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» στις επιδοτήσεις.
  • Η διακριτική μεταχείριση υπέρ λιγότερων επιδοτούμενων προκαλεί έναν ανυπέρβλητο διαχειριστικό εφιάλτη για τις εμπορίες και τους πελάτες, με αποτέλεσμα όλοι να αποθαρρύνονται.
  • Η τυχόν συσχέτιση του κινήτρου με τα εισοδήματα δεν πρέπει να επιβραβεύσει τη φοροδιαφυγή. Πρέπει να συμβεί το αντίθετο, όπως συνέβη με σειρά μέτρων στη διάρκεια COVID».

 

 

 

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button