ΑθλητισμόςΕνημέρωση

Σκωτία: Ο μονόκερος στην τέχνη θέμα της πρώτης έκθεσης στο Μουσείο του Περθ

Αφιερωμένη στον μονόκερο είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου του Περθ στη Σκωτία, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 30 Μαρτίου.

Η έκθεση «Unicorn» εξετάζει την πολιτιστική ιστορία του μαγικού πλάσματος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσα από εντυπωσιακά αντικείμενα, όπως χειρόγραφα, εικονογραφήσεις, πίνακες ζωγραφικής, νομίσματα, γλυπτά, ταπισερί και επιγραφές καταστημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φανταστικό ζώο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα, με ορισμένους αρχαιολόγους να αναγνωρίζουν μονόκερα βοοειδή και ιπποειδή σε διακοσμητικά έργα της Εποχής του Χαλκού στην Ινδία. Η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο μονόκερος είναι σε αρχαία ελληνικά κείμενα φυσικής ιστορίας. Ο γιατρός και συγγραφέας Κτησίας που έζησε τον πέμπτο αιώνα π.Χ. έγραψε τα Ινδικά έργο, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς τη χλωρίδα και την πανίδα της ινδικής υποηπείρου με βάση τις περσικές πηγές. Σε αυτό, περιγράφει ένα είδος άγριου αλόγου με ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, λευκό σώμα και κόκκινο κεφάλι με σκούρα μπλε μάτια, από όπου ξεκινούσε ένα κέρατο.

Στη Σκωτία, ο μονόκερος υιοθετήθηκε ως βασιλικό σύμβολο στις αρχές του 15ου αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβου Α’. Ο μονόκερος απεικονίστηκε στα βασιλικά όπλα της Σκωτίας και εμφανίστηκε ακόμη και στο σκωτσέζικο νόμισμα τον 15ο και 16ο αιώνα.

Αινιγματικό σύμβολο ανά τους αιώνες, συστατικό της μεσαιωνικής ιατρικής, έμβλημα της σκωτσέζικης βασιλικής οικογένειας, αγαπημένος παιδικός χαρακτήρας και σύμβολο της LGBTQI+ κοινότητας ο μονόκερος είναι το θέμα της συλλογής που αποτελείται τόσο από ιστορικά δάνεια όσο και από αντικείμενα τοπικής σημασίας και θα παρουσιαστεί στην έκθεση στο Μουσείο του Περθ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντυπωσιακή ελαιογραφία, Lady and the Unicorn (Η Κυρία και ο Μονόκερος) του Ιταλού καλλιτέχνη της ύστερης Αναγέννησης, Λούκα Λόνγκι (1507-1580), θα παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά, δάνειο από το Εθνικό Μουσείο του Καστέλ Σαντ’Άντζελο τονίζοντας την διαρκή συμβολισμό του μονόκερου στον Μεσαίωνα.

Ένας βασιλικός ασημένιος μονόκερος στην κορυφή της τελετουργικής ράβδου του 19ου αιώνα, που δημιουργήθηκε την περίοδο της στέψης του Βασιλιά Γεωργίου Δ’ και της επίσκεψής του στη Σκωτία και χρησιμοποιήθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ πέρυσι είναι επίσης μεταξύ των εκθεμάτων.

Εκτός από ιστορικά αντικείμενα, η έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης σύγχρονες αναπαραστάσεις του μονόκερου: Τα παιχνίδια, οι ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια δείχνουν ότι το μυθικλό πλάσμα είναι «ένα οικείο αλλά μεταβαλλόμενο πολιτισμικό σύμβολο» αναφέρει ο Τζ. Π. Ράιντ υπεύθυνος νέων προγραμμάτων στον οργανισμό Culture Perth and Kinross, που συνδιαχειρίζεται το νέο Μουσείο.

Επιπλέον έξι έργα που ανατέθηκαν σε σύγχρονους καλλιτέχνες θα διερευνούν πώς ο μονόκερος έγινε σύμβολο της LGBTQ κοινότητας.

«Με μια μακρά, πολύπλοκη και συχνά αντιφατική ιστορία, ο μονόκερος ήταν ένα δημοφιλές θέμα για σύγχρονους καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικούς, σκηνοθέτες και ακτιβιστές» σημειώνει ο Ράιντ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μουσείου του Περθ. «Είναι ένα σύμβολο μέσω του οποίου μπορούν να εξερευνηθούν ιδέες όπως η αυθεντικότητα, η πίστη, το φύλο και ο εθνικισμός» προσθέτει.

Η έκθεση «Unicorn» θα προβληθεί στο Μουσείο του Περθ στη Σκωτία από τις 30 Μαρτίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button